Civilekonomstudenterna Sandra Wennesjö och Rahel Jonsson Brajim driver ett interaktivt hållbarhetsprojekt som studenter i Umeå kan delta i.

Sandra Wennesjö säger att hon intresserar sig för miljö- och hållbarhetsfrågor för att hon älskar att vara ute i naturen och vill göra vad hon kan för att den ska förbli så vacker som den är idag.
– Jag känner mig inte nöjd med att köpa ekologisk frukt och sen bara hoppas på det bästa, jag vill göra vad jag kan för att framtiden ska bli så vacker som möjligt.

Hon har även engagerat sig i hållbarhetsföreningen Sustainergies.
– Den har inte varit så stor i norra Sverige tidigare och det vill jag förändra. Framtidens chefer och företagsledare är idag studenter på universitetet och jag hoppas att vi ska vara väl medvetna om vilken skillnad vi kan göra för miljön runt omkring oss.

Engagemanget i Sustainergies tycker hon är väldigt givande.
– Jag får också mycket ny kunskap om hur hållbarhetsarbete ser ut i näringslivet. Det känns roligt att göra något konkret som engagerar och ger resultat
Själva projektet, vad innebär det?
– Sustainergies Academy är ett unikt program baserat på caseworkshops där studenterna tillsammans med spännande företag och organisationer får lära sig vad hållbarhetsarbete innebär i praktiken, träffa hållbarhetschefer och utöka sitt nätverk med professionella kontakter. 30 studenter från Umeå universitet får möjligheten att besöka fyra olika företag i programmet under våren.
Vad kan studenter vinna på att delta?
– En inblick i näringslivet är svår att få när man väl är ute från universitetet, men genom projektet finns chansen att på ett enkelt sätt delta och uppleva en bra bit av verklighetens hållbarhetsarbete i flera olika verksamheter. Det bästa är att man som student inte kommer dit för att bara sitta och lyssna, utan man får vara med och praktiskt arbeta med verkliga case på företagen. Det kommer att bli ett härligt gäng och intressanta tillställningar!

Annelie Markgren
Foto: Viktoria Ottosson

Fotnot: Intresserade kan kontakta Sandra Wennesjö på sandra.wennesjo(at)sustainergies.se eller läsa mer om projektet på http://sustainergies.se/. Deltagande är gratis och anmälan öppen för studenter inom alla studieinriktningar till och med den 7 februari.