20 August, 2019

 
 • Tua Selge, med scenrutin från Idol, uppträder på campus den 27 februari.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Går inte att förstå
  hur många som tittar”

  Publicerad 25 februari, 2019

  När universitetet håller Öppet hus den 27 februari kommer sjuttonåriga Tua Selge stå på scen. Efter att ha slutat åtta i Idol har hon viss scenvana.  – Men ärligt talat är det läskigare att uppträda på skolan än i Idol, säger hon.

  Umeåbon Tua Selges absolut största intresse är musik och intresset genomsyrar hela hennes vardag. Att söka till Idol var för henne inte ett särskilt svårt beslut.
  – Det var jättemånga i klassen som skulle söka och jag tänkte att jag kan ju också gå på audition. Tidigare år har jag varit för ung, så det var första året jag kunde söka.

  Av tusentals sökande slutade Tua som åtta efter att ha framfört låtar av Laleh, Adele och Frank Sinatra. Att stå på en stor scen framför en miljonpublik i tv-sofforna tycker hon inte är så läskigt som det låter.
  – Det går inte riktigt att förstå hur många det är som tittar. Man ser ju bara kameran man har framför sig, menar Tua som tycker det är mer nervöst att ha skolkamraterna på Midgårdsskolan framför sig.

  Efter den intensiva Idol-perioden tycker hon att det är nödvändigt att ta det lite lugnt.
  – Det var sån press och sån intensiv period med Idol. Man måste hela tiden prestera sitt bästa. Man tävlade mot sig själv och skulle prestera bättre än föregående vecka. Nu vill jag känna att jag inte hela tiden behöver prestera på topp. För allt man gör kan ju inte vara bra, säger Tua.

  Förutom att sjunga spelar hon piano och skriver egen musik, som hon än så länge inte visat någon. Att livet ska fortsätta handla om musik är i alla fall klart. Efter studenten hoppas hon kunna jobba heltid med det stora intresset.
  – Men det beror på vilka möjligheter jag får. Om jag behöver studera vidare så gör jag det. Jag vill i alla fall göra egen musik och ge ut den. Det är närmaste framtidsplanen, säger Tua Selge.

  Den 27 februari går det att se och höra Tua i Lindellhallen kl. 12.00–12.30. Kultur på campus står för denna programpunkt under dagen då universitetet håller Öppet hus för blivande studenter.

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.