På fredag drar futsalturneringen Umeå World Cup igång. Då avgörs vem som är de bästa futsalspelarna på campus, men också vilken hejarklack som är bäst.

Sofia Grudemo.

Umeå World Cup i inomhusfotboll spelas den 3–4 februari på IKSU-sport. Det är 16 lag från olika program på universitet som möter varandra.
– Det är inte bara för fotbollsnördar, utan alla kan komma och titta och få vara med, säger Sofia Grudemo, en av de studenter som är med och arrangerar turneringen.

Hon spelar själv back i läkarprogrammets lag som tog hem vinsten förra året.
– Väldigt kul att träffa människor och knyta nya kontakter. Det blir lätt så att man är i en bubbla, och inte träffar folk från andra program på universitet.

Futsalturneringen hade en blyg start för fem år sedan, med bara fem lag som deltog. För varje år har den växt, förra året var läktarna fulla och det var runt 900 studenter involverade i turneringen och den efterföljande festen. Intresset inför turneringen har varit ännu större i år och arrangörernas mål är att utveckla cupen, i år har deltagarna kunnat följa med förberedelserna hela året via sociala medier.

Domar’n dömer! Foto: Erik Flinth.

Gruppspelet spelas fredag kväll och lördag morgon. Åtta lag går till slutspel på lördagen och finalen spelas på lördag eftermiddag. Spelreglerna har anpassats för att det ska vara enkelt för alla, och för att undvika skador och att det bli för hårt spel, till exempel är glidtacklingar inte tillåtna.
– Det blir ofta hårt spel när det är turnering. Det är hetsigt på läktaren och alla vill vinna, säger Sofia Grudemo.

En ny gigantisk pokal har inköpts i år, som blir ett vandringspris för vinnarlaget. Förutom pokalen till vinnarna, delas det ut en hel mängd priser, skytteligavinnare och fair-play är några av dem. För att visa att futsalturneringen är för alla, har även publiken chans att vinna ett pris, bästa hejarklack. För åskådarna är det gratis inträde. Till den efterföljande festen på lördag kväll är inträdet till nattklubben Allstar gratis för både publik och spelare.
Vad är målet för dig?
– För mig är målet att vinna. För oss fotbollsfanatiker att få utlopp för sin tävlingshjärna. Men alla program har olika mål och inställningar, viktigast för alla är ändå att ha kul.

Umeå World cup arrangeras av studenter från olika sektioner i Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå medicinska studentkår.

Benjamin Backlund