22 January, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Framtidsdag på campus
  för lärarstudenter

  Publicerad 4 april, 2016

  – Bara sedan förra året har intresset ökat enormt och många har insett hur stor lärarbristen är, säger André Wikman inför Pedagogernas dag på campus den 6 april.

  Pedagogernas dag är lärarstudenternas arbetsmarknadsmässa, där de får chansen att träffa kommuner, bemanningsföretag och fackförbund i jakten på jobb. Under de tio år som mässan funnits har såväl plats som antalet utställare varierat kraftigt. Den 6 april kommer drygt 30 utställare att finnas på plats i Universumhuset.

  André Wikman.

  André Wikman.

  Arbetsgivarna kommer för att skapa kontakter med blivande lärare och satsar på mer personlig rekrytering där lärarstudenten bjuds in till skolan, berättar André Wikman i Umepedagogernas arbetsmarknadsgrupp, som arrangerar mässan.
  – Några skolor har gett alternativet att komma och jobba hos dem under en vecka, betalt arbete naturligtvis, så att de kan skapa sig en bild av studenten och hur den funkar i klassrummet. Förra året var det många e-postadresser som byttes och flera kontakter skapades.
  Riktar mässan sig till alla lärarstudenter?
  – Främst riktar den sig mot studenter som är inne på sitt sista år och är på väg att ta sin examen, vid alla lärarhögskolans utbildningar. Arbetsgivarna söker arbetskraft nu och vill därför träffa dem först och främst. Men det finns absolut möjligheter för dem som har en bit kvar till examen. Det finns också tillfälle att skaffa ett sommarjobb på förskola, sommarskola, olika vikariat och vikariepooler. Fastän det inte är fasta anställningar kan det vara ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet för framtiden.

  André tycker också att det kan vara en bra idé att förbereda sig inför besöket genom att kolla upp vilka kommuner som kommer.
  – Fråga dig själv vilka kommuner och vilken typ av skola du skulle kunna tänka dig jobba i och satsa på dem. Och se till att gå fram och prata med dem för att ge dem en ärlig chans att se vem du är.
  Något mer du vill tipsa om?
  – Skriv in dig i A-kassan. Det kommer finnas personal från fackförbunden där som kan hjälpa dig. Vad många inte vet är att man egentligen ska skriva in sig redan ett år innan man tar sin examen då man får räkna in ett års studier i arbetad tid. Och de 80 första lärarstudenterna som kommer till mässan får en gratis termos.

  Text och foto:
  Anders Samuelsson

  Läs mer i bilagan Pedagog i Vertex nr 3-2016.

  HÅLLPUNKTER UNDER
  PEDAGOGERNAS DAG:

  9.00–11.00: Föreläsningen ”Ny Lärare” av Lärarförbundet, i Rotundan i Universum.
  11.00–14.00 Arbetsmarknadsmässa i Universum, plan 2.
  14.00–16.00 Föreläsning av Lärarnas Riksförbund, ”Dags att söka jobb”, i Rotundan.

  30 UTSTÄLLARE PÅ PLATS:
  De 30 utställare som finns på plats under Pedagogernas dag är (i bokstavsordning): Arena Personal Sverige, Arvidsjaur kommun, Clockwork Skolbemanning, Edsele Friskola, Gällivare kommun, Hudiksvalls kommun, Jokkmokks kommun, Kiruna kommun, Kramfors kommun, Lapplands kommunalförbund, Luleå kommun, Lycksele kommun, Lärarförbundet, Lärarnas A-kassa, Lärarnas Riksförbund, Nordmalings kommun, Norsjö kommun, Piteå kommun, Robertsfors kommun, Skellefteå kommun, Sollefteå kommun, Sorsele Kommun, Timrå kommun, Umeå Kommun, Vallaskolan i Sollefteå, Malgomajskolan, Vilhelmina kommun, Vindelns kommun, Vännäs kommun, Örnsköldsviks kommun, Östersunds kommun.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se