– Bara sedan förra året har intresset ökat enormt och många har insett hur stor lärarbristen är, säger André Wikman inför Pedagogernas dag på campus den 6 april.

Pedagogernas dag är lärarstudenternas arbetsmarknadsmässa, där de får chansen att träffa kommuner, bemanningsföretag och fackförbund i jakten på jobb. Under de tio år som mässan funnits har såväl plats som antalet utställare varierat kraftigt. Den 6 april kommer drygt 30 utställare att finnas på plats i Universumhuset.

André Wikman.
André Wikman.

Arbetsgivarna kommer för att skapa kontakter med blivande lärare och satsar på mer personlig rekrytering där lärarstudenten bjuds in till skolan, berättar André Wikman i Umepedagogernas arbetsmarknadsgrupp, som arrangerar mässan.
– Några skolor har gett alternativet att komma och jobba hos dem under en vecka, betalt arbete naturligtvis, så att de kan skapa sig en bild av studenten och hur den funkar i klassrummet. Förra året var det många e-postadresser som byttes och flera kontakter skapades.
Riktar mässan sig till alla lärarstudenter?
– Främst riktar den sig mot studenter som är inne på sitt sista år och är på väg att ta sin examen, vid alla lärarhögskolans utbildningar. Arbetsgivarna söker arbetskraft nu och vill därför träffa dem först och främst. Men det finns absolut möjligheter för dem som har en bit kvar till examen. Det finns också tillfälle att skaffa ett sommarjobb på förskola, sommarskola, olika vikariat och vikariepooler. Fastän det inte är fasta anställningar kan det vara ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet för framtiden.

André tycker också att det kan vara en bra idé att förbereda sig inför besöket genom att kolla upp vilka kommuner som kommer.
– Fråga dig själv vilka kommuner och vilken typ av skola du skulle kunna tänka dig jobba i och satsa på dem. Och se till att gå fram och prata med dem för att ge dem en ärlig chans att se vem du är.
Något mer du vill tipsa om?
– Skriv in dig i A-kassan. Det kommer finnas personal från fackförbunden där som kan hjälpa dig. Vad många inte vet är att man egentligen ska skriva in sig redan ett år innan man tar sin examen då man får räkna in ett års studier i arbetad tid. Och de 80 första lärarstudenterna som kommer till mässan får en gratis termos.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Läs mer i bilagan Pedagog i Vertex nr 3-2016.