Att få vardagen att gå ihop med studierna är ett stressigt pussel för många, men för Emil och Christoffer är det en lätt match. De har utöver det ett eget företag.

Det hela startade för ett år sedan. Killarna kände att de, vid sidan av studierna, hade tid över att göra något roligt och lärorikt på samma gång. De ville komplettera utbildningen de går, medie- och kommunikationsvetenskap med strategisk inriktning, och få mer praktisk erfarenhet.
– Vi är båda drivna personer och vi såg en möjlighet i att starta och driva något eget för att i första hand lära och knyta kontakter, berättar Emil Cardebrant och Christoffer Sjölin, som pluggar i samma klass.

Företaget fick namnet Dobbler Kommunikation och blev en kommunikationsbyrå där de hjälper små och medelstora företag att kommunicera bättre. De bygger kunders varumärken för att de ska kunna nå ut till sina målgrupper, för att i sin tur sälja mer produkter eller tjänster.
Hur är fördelningen mellan jobb och plugg?
– Jag skulle säga att det är ungefär 50/50, det är svårt att svara i exakta timmar då det varierar beroende på antalet uppdrag. Men jag tror att Emil sitter några mer timmar i veckan, säger Christoffer Sjölin och skrattar.

De arbetar oftast tillsammans på skolan, då de gillar att jobba ihop, och någon egen arbetsplats har de inte. Det bästa med Dobbler är allt de lär sig varje dag, saker som de aldrig hade fått möjligheten att lära sig om de inte startat eget företag.
– Vi gör allt ifrån att sälja in projekt och bygga relationer med kunder till andra nyttiga saker som att skriva offerter och fakturera. Att få spendera så mycket tid med en av sina bästa vänner är också väldigt härligt, säger Emil.

Läs hela reportaget i bilagan Arbetsliv
i Vertex nr 1-2017, som utkommer 27 januari.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström