Finlandssvenska nationen är i dagsläget den enda aktiva nationen vid Umeå universitet. I oktober firar FSN 20-årsjubileum.

Emma Hinttu, ordförande i Finlandssvenska nationen, är ursprungligen från Vasa i Finland, men valde att börja plugga i Umeå eftersom inriktningen hon är intresserad av inom Civilekonomprogrammet, Service Management, bara finns här. Emma är tvåspråkig finlandssvensk och pratar svenska och finska lika bra.

Att vara finlandssvensk i Sverige kan vara en intressant upplevelse. Det finns svenskar som inte riktigt släppt de gamla fördomarna och gärna diskuterar alkohol och bastu. Sen finns det också svenskar som ibland glömmer bort viktiga delar av historien och att finlandssvenskar – precis som rikssvenskar – har svenska som modersmål. Man kan, enligt Emma Hinttu, som finlandssvensk i Sverige ibland få beröm för att man pratar så bra svenska.
– Lite dumma frågor får man ibland, medger hon, men av leendet att döma verkar hon se det komiska i det hela.

Emma har nu börjat sitt tredje år och under den tid hon varit vid Umeå universitet har olika studentnationer sakta men säkert tynat bort. En aktiv nation blev lagd på is och de två som redan låg på is har lagts ner. Så nu finns bara FSN kvar. Det fina med nationslivet är enligt Emma att det är roligt att träffa andra människor än bara klasskompisar, och i FSN får hon dessutom träffa andra från samma land och i samma situation.

Annelie Markgren
Foto: Emelie Fredriksson

Läs mer om Emma och FSN i Vertex nr 7-2014,
som utkommer den 30 september.