23 July, 2018

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • 96690_medborgarskolan
 • Finalbollen kommer
  med en fallskärmshoppare

  Publicerad 31 maj, 2017

  Nu är det dags igen för Brännbollsyran att inta ängarna på Mariehem och campus. – Platsen är symboliskt viktig, säger Brännbollsyrans festivalgeneral.

  Alla sätt är bra… Brännbollsdags igen.

  Brännbollscupen har spelats sedan 1974 och har blivit en institution bland såväl umebor som brännbollsentusiaster runt om i landet. Som störst var cupen i mitten på 90-talet, då den lockade över 1000 lag. På senare år har drygt 300 lag deltagit cupen, som sedan några år tillbaka spelas på Mariehemsängarna.

  Gustav Pettersson, Vice VD på Brännboll i Umeå AB, säger att hejarklackarna kommer att vara i fokus i år och den klack som utses till Brännbollsyrans bästa supporters kommer att vinna 10 000 kronor till. Antalet banor har minskats till 25 för bättre kvalitet på domare och på själva banorna.    
  – Vi kommer att ha dubbelt så höga läktare på finalbanan, vilket vi sökt och fått tillstånd för, storbildsskärm med videoproduktion på finalbanan och fler tivoliattraktioner. Vi vill att finalen ska kännas mer levande och som ett större arrangemang i sig. Finalbollen kommer med en fallskärmshoppare.

  Brännbollshelgen var under många år förknippat med brännboll på dagtid och tillhörande Fysikgrändskaos på kvällen. Tillhörande festivaler, vissa år på campus, andra år nere på stan, har också kommit och gått. Men 2013 förändrades upplägget då IKSU Brännboll meddelade att man överlät hela brännbollsansvaret till en ny aktör, Brännboll i Umeå AB. Sedan dess har brännbollsspelandet ackompanjerats av festivalen Brännbollsyran på campusängarna. Såväl cupen som festivalen har sedan dess vuxit sig större. Förra året såldes 15 000 biljetter, vilket var nytt rekord.

  I takt med att festivalen vuxit har de stora artistbokningarna blivit fler. I år kommer bland andra den norske house-artisten Kygo och svenska popstjärnan Zara Larsson.
  – Kygo har varit den mest önskade artisten och det kändes otroligt skönt när det blev klart redan i november. Jag har funderat på Zara redan tidigare år, men då kändes hon rätt opolerad som artist. Nu är hon en fullfjädrad världsstjärna, säger festivalgeneral David Arkhult.

  Biljettpriserna på Brännbollsyran har också debatterats under åren. Fram till 2015 kunde kårmedlemmar få rabatt på festivalpasset. Detta genom ett samarbete mellan Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå studentkår och Brännbollsyran. I och med en uppdatering av de etiska riktlinjerna i mars 2016 är detta inte längre möjligt, eftersom Umeå studentkår inte ska samarbeta med företag som saknar kollektivavtal, vilket Brännbollsyran alltså gör.

  Andreas Fällström, gruppledare för Moderat student, är kritisk till detta.
  – Att inte samarbeta med Brännbollsyran är, förutom den ekonomiska aspekten man hänvisar till, även ett politiskt motiverat beslut då man hänvisar till att Yran inte har kollektivavtal. Framförallt förlorar man i medlemsnytta, den kårrabatt medlemmarna fick tidigare på festivalbiljetter samt att man kunde köpa brännbollsträn rabatterat på kåren.

  Läs hela artikeln i Vertex nr 5-2017.

  Anders Samuelsson

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se