Till vardags spelar hon innebandy i IKSU Elit. Sedan i somras kan hon titulera sig världsmästare. Cornelia Fjellstedt utsågs dessutom till matchens lirare efter Sveriges vinst mot Finland i VM-finalen. 

Cornelia Fjellstedt är en av de fyra studenter som läser på Umeå universitetets elitidrottsavtal och i somras var med och guld i student-VM i innebandy i Singapore. De andra heter Katarina Bhjur, Sofie Andersson och Iza Rydfjäll.

För Cornelia tog satsningen fart på allvar när hon började innebandygymnasiet på Dragonskolan i Umeå. Hon har sedan dess spelat sig till ett SM-silver och Europa Cup-guld, deltagit i ungdoms-VM i Slovakien och nu senast tagit guld i Student-VM i Singapore. Det tyckte Cornelia var en stor upplevelse, dels turneringen och dels sightseeingen laget hann med under sin lediga tid.

Hon säger att hon aldrig blir nervös inför en match, bara väldigt fokuserad, och att hon är glad över att få göra det som hon tycker är roligast av allt. Hon känner inte, som en del spelare ibland gör, att hon får ”offra” en fest eller något annat kul, utan hon prioriterar att satsa så hårt som hon gör på idrotten.

Att kombinera idrott på hög nivå och akademiska studier kan låta som en hård nöt att knäcka, men Umeå universitet har ett elitidrottsavtal som idrottande studenter på elitnivå kan ingå. Elitidrottsavtalet innebär att studenten får sina studier anpassade efter de förutsättningar han eller hon har som elitidrottare.

Läs mer i Vertex nr 6-2014, som utkommer den 2 september.

Annelie Markgren
Foto: Niklas Ekblom