20 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Färre börjar forskarutbildning
  på Umeå universitet

  Publicerad 30 augusti, 2018

  Totalt i landet ökade antalet nybörjare på forskar-utbildningen under förra året. I Umeå, däremot, pekar kurvan nedåt. – Fortsätter nedgången blir det ett problem, säger Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.

  Forskarstudier.

  3060 personer påbörjade en utbildning på forskarnivå i Sverige under 2017, vilket är en ökning med ungefär 100 jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från Universitetskanslersämbetet. Könsfördelningen bland doktorandnybörjarna var jämn, med 48 procent kvinnor, och de allra flesta som påbörjade forskarutbildning var 25–29 år.

  Vid Umeå universitet påbörjade 119 personer en forskarutbildning 2017. Det är en minskning med 30 personer jämfört med året innan. Under den senaste tioårsperioden har i snitt 185 personer påbörjat en forskarutbildning vid Umeå universitet årligen, med en topp på 247 doktorandnybörjare 2012. De senaste tre åren visar en tydlig nedgång.

  Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet, säger till Vertex att universitetet ser detta som en viktig fråga.
  – Vi har gjort en hel del utredningarbete de senaste två åren. Vi följer utvecklingen noga och försöker analysera varför det ser ut så här.

  Prorektor påpekar att flera lärosäten ser en minskning vad gäller antalet doktorandnybörjare. Den gynnsamma arbetsmarknaden kan vara en faktor som påverkar, tror hon, då det är relativt enkelt att gå vidare till ”vanligt arbete” efter grundutbildningen.

  Antagning av doktorander är en fråga för fakulteter och institutioner och inget som universitetet centralt ansvarar för. I nuläget har universitetet ingen särskild åtgärdsplan för att öka antalet doktorandnybörjare, men Katrine Riklund antyder att det kan bli aktuellt framöver.
  Är nedgången ett problem?
  – Det kan variera mellan olika fakulteter och forskarutbildningsämnen. Fortsätter kurvan neråt blir det ett problem. Analysen pågår och det är viktigt att fakulteter och institutioner följer utvecklingen noga.

  Totalt fanns det vid Umeå universitet 983 doktorander under 2017.

  Bertil Janson

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.