EU-dagen på campus på fredag verkar bli välbesökt. – Det är högst relevanta frågor som kommer att behandlas, säger Marta Lund, vice ordförande i Utrikespolitiska föreningen, som är med och arrangerar.

På fredag anordnas EU-dagen av EU-kommissionen Sverige i samarbete med Utrikespolitiska Föreningen (UpF), Umeå studentkår och Universitets- och högskolerådet.

Marta Lund är vice ordförande i UpF och studerar Pol. Kand med inriktning freds- och konfliktstudier. Hon är med och anordnar dagen.
– EU-kommissionen hörde av sig till oss och frågade om UpF ville vara med och arrangera denna dag. Det är högst relevanta frågor som kommer att behandlas, vilket vi tycker är viktigt att diskutera, säger hon.

Klockan 13.00–17.00 på fredag kommer studenter att få lyssna på paneldeltagare som EU-parlamentariker och olika lokala politiker. De kommer prata om migration och hur flyktingkrisen ska lösas, om den gemensamma klimatplanen och karriärval inom EU.

Enligt Marta blir det givande diskussioner och de som kommer får säkert nya kunskaper.
– Om en är intresserad av en internationell karriär inom EU är sista passet också att rekommendera för tips och råd hur en kan gå tillväga. Sedan ryktas det om tårta också!

Umeå universitet är det fjärde stoppet för EU-kommissionens Sverigeturné. Igår, två dagar innan evenemanget, var 160 stycken anmälda till EU-dagen.
– Det känns jättekul! säger Marta Lund.

EU-dagen hålls i Hörsal A i Lindellhallen i Samhällsvetarhuset. Program för dagen och möjlighet att anmäla sig finns här. 

Text och foto:
Greta Hansson Vikström