17 October, 2018

 
 • Nya Norrland? Detalj från omslaget till Mats Jonssons nya seriebok.
 • Nya boken.
 • Mats Jonsson.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Ett ännu nyare Norrland
  – bortom nedmonteringen

  Publicerad 13 september, 2017

  Norrland kan vara ett sinnestillstånd. På fredag kommer serietecknaren Mats Jonsson till campus för att berätta om sin nya seriebok Nya Norrland.

  Höstens Kultur på campus-program bjuder på allt från en föreläsning om social hållbarhet hållen av poeten Bob Hansson till ett explosivt sång-och- dansdrama om kvinnliga nobelpristagare av Besatta Teatern.

  Mats Jonsson.

  Den 15 september kommer redaktören, författaren och serietecknaren Mats Jonsson för att berätta om sin färska serieroman Nya Norrland, som handlar om hans födelseort Bollstabruk – sågverksorten i Ångermanland som gått från blomstrande till förfall. Vertex ringde upp och ställde några frågor inför Umeåbesöket.
  Vad står titeln Nya Norrland för?
  – Jag har lånat titeln från den numera nedlagda socialdemokratiska dagstidningen Nya Norrland, som vi prenumererade på under hela min uppväxt. Jag tycker att det är lite rörande hur namnet, som andas en sådan framtidstro, kolliderar med förfallet och nedmonteringen som kännetecknat min gamla hembygd. Men jag är också inne på vad det ännu nyare Norrland, det som kan anas bortom nedmonteringen, kan bli.

  Nya boken.

  Serieromanen handlar, liksom flera av hans tidigare verk, om Jonssons eget liv. I Nya Norrland är temat konflikten mellan stad och landsbygd. Han skildrar hur han genom bland annat wallraffande i bostadsrättsföreningen där han nu bor vid Telefonplan i Stockholm, har undersökt vad det är som gör att just den platsen frodas och är välmående.

  I hopp om att hitta lösningen för Bollstabruk har han också pratat med nationalekonomer, högstadieelever och SD-väljare. Valet av journalistiska researchmetoder visar sig ha sin förklaring.
  – När jag gick ut gymnasiet fanns inga serietecknarutbildningar i Sverige, och jag hade inte självförtroendet att gå konstskola. Jag tyckte inte att jag var begåvad nog, helt enkelt. I stället gick jag journalistlinjen i Sundsvall, som jag har haft stor nytta av även som serieskapare. Alla sorters berättande hänger ju ihop.

  Mats Jonsson berättar mer på fredag den 15 september kl 12.10 i Ljusgården i Lärarhuset.

  Läs längre intervju i Vertex nr 6-2017.

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se