Överfulla soprum och otömda papperskorgar är en allt vanligare syn i kvarteren runt Ålidhem. Hyresgästerna på Pedagoggränd har nyligen tvingats kasta sitt avfall på marken utanför soprummet – något som skapade ett meterhögt sopberg.

Problemet var att man inte kunde ta sig in i soprummet och har nu åtgärdats. Men många upplever att Ålidhem har blivit alltmer nedskräpat.
– Jag hittade 52 000 cigarettfimpar när jag städade här senast, säger en städare i stadsdelen.

alidhem_skrap
Skräpet är ingen ovanlig syn på Ålidhem.

Joakim Robertsson, som bott i stadsdelen i över femton år, ser en negativ utveckling.
–Efter att lekplatserna minskat så har även många papperskorgar försvunnit, vilket skapar mer skräp nu än tidigare, säger han.
Joakim får medhåll av Robert Andersson, som efter fem år i en studentlägenhet på Ålidhem ser samma trend.
– Det är alltid en massa skräp både utomhus och i studentkorridorerna. Kvartersvärdarna måste bli mer självgående och ta större ansvar, säger han.

Under terminsstarten är mottagningar och vilda studentfester ett återkommande inslag i Umeå och där är Ålidhem inget undantag. Bostadens områdesansvarig Nils Erik Andersson är medveten om problemen och ser detta som den största orsaken till den ökande skräpmängden.
– Min uppfattning är att det inte är mer skräp än vanligt för årstiden. I samband med studentinflyttningar så blir det alltid smutsigare, säger Andersson och fortsätter:
– En stor del av ansvaret för att hålla rent ligger hos oss alla boende.

Bostaden har under den senaste tiden utökat sina resurser för att rensa upp under den mest känsliga tiden på året.
– Vi har infört ännu fler sophämtningar under inflyttningsperioden utöver våra städrutiner varje dag. Dessutom har vi skapat bra möjligheter för att hantera alla sopor och det är upp till var och en att ta hand om sitt eget skräp på bästa sätt, säger Nils Erik Andersson.

Viktor Appelqvist