Snart åker umeåstudenten Emil Stighäll iväg på en schemabrytande aktivitet som verkligen frångår det normala. Under 72 timmar ska han leva som utbytesstudent i Seoul, och vi som är kvar i Sverige kan följa resan på Facebook och Instagram.

Efter tågluff i Europa och backpacking i både Asien, Afrika och Centralamerika har personalvetarstudenten Emil Stighäll besökt fler länder än de flesta hinner besöka under ett helt liv.

Sedan i höstas handlar dock resandet mestadels om att cykla den knappa kilometern från lägenheten på Ålidhem till universitetet. Men även om studierna satt resandet på paus dröjer det inte länge tills Emil kan sätta fast ytterligare en röd knappnål på världskartan som hänger på väggen i hans sovrum.

Jennifer Söderlund.

I början av året fick han nämligen veta att han och journaliststudenten Jennifer Söderlund (se nedan*) utsetts till de två studenter från Umeå som får åka till Sydkorea i maj för att under tre dygn att prova på livet som utbytesstudent på Sogang University. Syftet med initiativet är att locka fler umeåstudenter till att studera utomlands.

Emils och Jennifers uppdrag under resan blir att fotografera, filma och sprida upplevelserna på Facebook och Instagram så att studenter här hemma ska få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent.
– Det ska bli grymt kul! Man känner sig superprivilegierad och lite nervös också, för man vill ju inte göra dem besvikna. Det är en fantastisk möjlighet och det ska bli så roligt att se vad Sydkorea har att bjuda på.

Du som vill följa Emil och Jennifer på resan kan göra det via Umeå universitets facebooksida och på instagramkontot umu_72hourexchange. Planet till Sydkorea lyfter den 16 maj.

Text och foto:
Vendela Wikström

• Läs hela intervjun i Vertex nr 4-2017.
• *Jennifer Söderlund intervjuades i Vertex artikelserie ”Hemma hos: Studenterna” i februari 2016. Hon har även frilansat för Vertex.