UB köper in allt fler e-böcker och digitaliserar även avhandlingar och liknande. Men de gamla vanliga böckerna lever vidare. – Den tryckta boken är inte död, säger Helene Stenman, bibliotekarie och metadataexpert vid UB.

E-books on Demand, EoD, är en helt fristående tjänst där man kan beställa digitalisering av ej upphovsrättsskyddad litteratur (vilket innebär att författaren ska ha varit död i mer än 70 år) medan universitetsbibliotekets inköpta e-böcker oftast är helt nyutgiven litteratur.

För två år sedan finansierade Umeå universitet inköpet av en digitaliseringsrobot som sätt sköter digitaliseringen av hela böcker. De böcker som digitaliseras är universitetets egna publikationer (avhandlingar och forskningsrapporter) från 1960 till ungefär 2002/03 (före obligatoriet att alla avhandlingar ska publiceras elektroniskt) samt mycket gamla eller sällsynta böcker som är sköra och som inte tål att lämna biblioteket. Det är alltså inte främst nyinköpta böcker som hamnar på internet.

Enligt Helene Stenman, som är bibliotekarie och metadataexpert på UB, finns i nuläget inget som tyder på att fysiska böcker skulle konkurreras ut av e-böcker och att biblioteken skulle försvinna. Hon menar att den missuppfattningen ofta beror på att folk inte känner till kostnaden för universitetet när det gäller förlagsutgivna e-böcker. Det är hela tiden en fråga om upphovsrätt och pengar som kan bromsa.

Läs mer i Vertex nr 2-2015, som utkommer den 24 februari.

Annelie Markgren
Foto: Sofia Sundström