Det viktigaste är inte vem som vinner, utan vad loppet står för. Det säger Linda Morén, som är med och arrangerar AIDS-loppet i Umeå i början av oktober.

För andra året i rad anordnas aids-loppet i Umeå och för andra året i rad är läkarstudenten Linda Morén med i arrangörsgruppen. Tillsammans med Jonatan Palm och Åsa Palmenäs, även de från läkarprogrammet, utgör hon den organisatoriska trio som organiserar loppet som går av stapeln den 6 oktober vid Nydalasjön.
– Vi har även många funktionärer som hjälper till med det praktiska under själva loppet. Vår uppgift är att se till att allt fungerar rent organisatoriskt.

MEN HUR BLEV HON INVOLVERAD från första början? Linda säger att hon nappade direkt när hon fick reda på att aids-loppet fanns. Från början var det fråga om att omvandla ett aids-lopp i Umeå från idé till verklighet. Hon säger att det under sommaren och början av hösten blivit en hel del jobb. Mail som ska skickas och besvaras, sponsorer hittas, samt kontakter med skolan i Bangalore.
– Veckorna och dagarna innan loppet blir det mycket jobb, men det går att kombinera med plugget.

VARJE LÄROSÄTE VÄLJER SIN EGEN välgörenhetsorganisation att samla in pengar till. Intäkterna från årets aids-lopp i Umeå kommer gå till en skola i Bangalore som är avsedd för barn som är drabbade av aids.
– Jonatan har besökt skolan och sett vad den gör med egna ögon. Det gjorde valet lättare.
Innan Linda påbörjade sina läkarstudier var hon volontär vid ett sjukhus i Zambia. Hon fick där träffa patienter med aids.
– Jag kunde se att sjukdomen finns i allra högsta grad. Jag hade länge funderat på att bli läkare, men den resan hjälpte mig att veta säkert.

Skulle du kunna tänka dig att åka igen?

– Ja, absolut. Förra gången var det mer fokus på socialt arbete då jag inte hade någon medicinsk erfarenhet. Nu kan jag tänka mig att någon gång arbeta för till exempel Läkare utan gränser.

FÖRRA ÅRET VAR DET 119 som sprang, eller gick, vilket innebar nytt rekord för en förstagångsarrangör  av aids-loppet. Men i år hoppas Linda kunna överträffa den siffran med råge.
– Vi skulle vilja se uppemot 300 anmälda i år. Umeå är en idrottsstad som passar bra för den här typen av arrangemang.

 TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON