Ljus skimrar i taket och lampor blinkar i grönt och rött runt en väldig snögubbe. I dessa juliga toner går inredningen i Johan Lindholms kontor på juridiska institutionen.

Varje år läggs en ny dekoration till i samlingen av julpynt. I år är det snögubben, som syns direkt man kliver in i rummet. Bland julpyntet i Johan Lindholms kontor finns också ett litet tåg på räls och massor med ljus och lampor.
– Det mesta här i rummet kommer från Umeåtrakterna, men det andra har jag köpt när jag varit och rest i USA med familjen, säger Johan Lindholm, som är professor på institutionen.

Traditionen att dekorera kontoret med julpynt började för 7–8 år sedan när han tillsammans med några kollegor hade en julpyntartävling. Det första året vann han inte, men pyntet har  därefter tagits fram år efter år.
Är du inte lite väl tidigt ute med julpyntet?
– Jag följer den amerikanska traditionen med att dekorera efter tacksägelsedagen som var den 23 november. Det var blivit en start för julpyntandet både här och hemma.

Att den amerikanska traditionen följs beror på att julpyntet då får vara uppe lite längre. Han berättar att i hemmet så är det en mer klassisk julpyntning som gäller, med julgran, stjärnor i fönstren och utan blinkande ljus. De flesta andra som dekorerar sina kontor på institutionen har även de en mer minimalistiskt och klassisk pyntning.

Han tycker att julpyntet gör kontoret trevligare och mysigare och även kollegor från institutionen är intresserade av det årliga pyntandet.
– Det brukar alltid vara många som kommer förbi och tittar för att se vad det är för nytt som tillkommit. Folk gillar det, säger han.

Hans favoritdekoration just nu är snögubben han har köpt inför i år, men det tror han mest beror på att den är ny. Julpyntet får troligtvis sitta kvar till mellandagarna innan det tas ner.

Text och foto:
Mats Pääkkölä