Årets Ninja, godis och pyssel agerade lockbete när tusentals gymnasieelever från hela Norrland besökte universitetets informationsdag.

I dag anordnades den årliga informationsdagen för gymnasieelever. Universitetet har laddat för att välkomna 3 000 elever från hela Norrland, för att förhoppningsvis öppna upp deras ögon för en framtid som studenter i björkarnas stad. Det gör man genom föreläsningar, prova på-aktiviteter och mässbord där eleverna kan möta både lärare och studenter som kan svara på deras frågor. Men för vissa blir det lite överväldigande.
– Jag vet inte vad jag vill göra så för mig känns det ganska förvirrat, men lite givande är det att få veta mer om olika saker, säger Felicia Möller som går tredje året på Samhällslinjen med mediainriktning på Dragonskolan.

Hennes klasskamrat från Dragonskolans Elitidrottsgymnasium har däremot bestämt sig redan nu vad hon ska söka till hösten.
– Jag kan tänka mig att plugga här i höst, jag tänker söka journalist till hösten så jag har tyckt att det gett mig väldigt mycket att vara med här i dag. Jag har besökte den föreläsningen som handlade om att jobba inom media så nu känner man sig lite mer taggad, berättar Vendela Wikström.

Extra kul tyckte många att det var vid borden där man fick prova att göra saker. Ett av dem var bordet för Bild och form, där stod målande och skapande studenter och visade vad deras utbildning går ut på.
– Här har vi både studenter som gör skulpturer och som målar med tusch, och de gymnasieelever som hälsar på får testa på att göra egna saker i lera, säger Sofie Weibull, konstnärlig lektor.

Lunch till hungriga gymnasister kunde förbeställas och Husservice i Samhällsvetarhuset förvandlades till en garderob. 31 busslaster från Luleå i norr till Sundsvall i söder välkomnades. Lunchen åts till toner av Årets Ninja som spelade live i Lindellhallen.

Text och foto:
Jessica Ehrby