– Det har faktiskt hänt att när jag går till affären så kommer jag på mig med att balansera på trottoarkanten utan att tänka på det. Det säger umeåstudenten Erik Amnell, tränare och utövare i Umeå parkourförening.

Att klättra upp på murar, svinga sig runt rör och obehindrat ställa sig i handstans; ja, det är saker som de flesta av oss inte gör till vardags. Men för andra är det ett sätt att träna, leva och utforska nya sätt att övervinna hinder i vår omgivning. Erik Amnell, som till vardags pluggar programmet för filosofi och samhällsanalys, är mångårig parkourutövare och verksam tränare hos Umeå parkourförening.

Intresset väcktes 2007 då han såg ett klipp med den inom parkourkretsar kände David Belle (se klipp nedan). Han hittade därefter en grupp utövare i närheten av Obbola, där han då bodde.
–  Jag hade testat lite kampsport innan, men har faktiskt inget intresse för idrott överhuvudtaget. Men jag hade aldrig sett något liknande som parkour. Det var så spektakulärt.

För den som inte känner till parkour är det en träningsmetod och ett tankesätt där essensen i träningen går ut på att forcera hinder i omgivningen på ett snabbt, smidigt och kreativt sätt.
– Du ska kunna vara varsomhelst och ändå lösa det. Tanken är att kunna anpassa dig till miljö, väder och vind.

Under fotosessionen ser jag Erik klättra, hoppa och med kattlik smidighet svinga sig igenom hindren och det är inte utan att jag med ens känner mig lite osmidigare än vanligt och tänker ”Hur i hela världen kan någon lära sig det där?”
Vilka talanger behöver man för att bli bra på parkour?
– Det beror på. Folk är duktiga på olika saker. Vissa är jätteduktiga på klättring eller hopp medan andra är duktiga på att svinga sig i stänger eller springa fort, långt och länge. Därför är det viktigaste att man tränar så varierat som möjligt, så att man får med alla delar. Men om det är någon färdighet som är central för parkour är det viljestyrka. Att inte fly från det svåra eller annorlunda utan att konfrontera det rakt på och aldrig ge upp. Mentaliteten till träningen är viktigare än träningen i sig.

Läs mer i Vertex nr 7-2015.

Text och foto: Anders Samuelsson

NÅGRA AV ERIKS FAVORITER PÅ YOUTUBE:

• On Avance Toujours, med David Belle

• Träning i Ohio, med Parkour Generations

• Nothing is something, med Laurent Piemontesi

• Parkour Nuit – Natträning