– Vi är arketypen av en ideell förening, där människor som delar ett starkt intresse vill göra något tillsammans. Det säger Robin Andersson, Umespexarnas ordförande, vars föreställningar år kommer spelas i större lokaler än någonsin.

Varje vår håller studentföreningen Umespexarna sina årliga föreställningar. Den 23–26 april ger man fyra föreställningar av ett ännu inte namngivet spex. Nytt för i år är att man byter spelplats från Sagateatern till den betydligt rymligare Idunteatern.
– Det är en stor lokal, men vi satsar stort i år och siktar på att fylla åtminstone den nedre sektionen, säger ordförande Robin Andersson.
Hur uppkommer ett spex?
– På våren, efter föreställningarna, har vi en intern synopsistävling med idéer om hur spexet skulle kunna se ut. När vi utsett en vinnare tar manusgruppen över och börjar skriva efter sommaren.

I månadsskiftet januari–februari brukar manus vara klart och därefter sätter arbetet igång för den drygt 80 personer stora föreningen. Och, vill Robin Andersson understryka, det är inte de som syns på scenen som utgör merparten.
– Många kanske inte tänker på att de flesta jobbar med allt runt omkring. Vi har cirka 20 skådespelare, dansare och sångare, men desto fler jobbar med manus, kostymer, dekor, affischer, rekvisita, kulisser med mera. De flesta som söker sig till oss vill stå på scenen, men de som till exempel är duktiga på att sy, marknadsföring eller liknade är välkomna att höra av sig, för vi behöver fler på många av platserna bakom scenen.
Vilka förkunskaper krävs?
– Visst, man måste kunna en del inom sitt område, men i Umespexarna blir folk duktiga för att de tycker det är kul och de får göra något de vill göra. De flesta skådespelarna har till exempel ingen teaterbakgrund, utan tycker det är roligt att leva ut på scenen, få uppträda och vara en del i en stor produktion.
Är alla studenter?
– Nej, jag skulle gissa att cirka tjugo procent inte är studenter. Det är svårt att lämna något som är så roligt och därför blir några kvar i föreningen efter de slutat plugga.
Vad gör ett bra spex?
– Det ska finnas en bra handling som engagerar, men naturligtvis är det humorn som lyfter spexet. Publiken som kommer gör det för att ha kul och för att faktiskt kunna påverka lite av vad som händer på scenen.

Anders Samuelsson

Läs mer i Vertex nr 1-2015, som utkommer den 26 januari.