22 January, 2019

 
 • Delandet begränsas inte längre av om vi känner varandra eller inte.
 • Laura Vidje föreläste på Ålidhemsbiblioteket.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Delningskultur stärks
  på Hållbara Ålidhem

  Publicerad 26 september, 2017

  Rädda jorden eller spara pengar? Oavsett drivkraft fortsätter trenden att hyra, låna, byta, ge bort och köpa begagnat att växa sig starkare.

  Att dela med sig är i sig inget nytt, tvärtom: människor har i alla tider bytt sinsemellan eller helt gratis utfört tjänster eller skänkt bort varor. Studenten som scannar in kurslitteratur och låter andra läsa, grannen som lånar ut sin dyra slagborr, coach-surfaren, blodgivaren och organdonatorn – exempellistan kan göras lång.

  Laura Vidje föreläste på Ålidhemsbiblioteket.

  För miljöns skull är det framförallt prylarna som vi skulle kunna dela ännu mer. I ett genomsnittligt svenskt hushåll används nämligen upp till 80 procent av sakerna endast en gång i månaden.
    – Genom att dela på saker använder vi jordens resurser mer effektivt och minskar vårt klimatavtryck, berättar Laura Vidje, konsult inom miljö- och hållbarhetsfrågor, som tillsammans med representanter från Umeå kommun i förra veckan höll ett föredrag om framtidens delningstjänster i Umeå, med särskilt fokus på stadsdelen Ålidhem.

  Projektet  heter ”Den koldioxidsnåla platsen” och ett delområde handlar om att främja delningstjänster. Där har Ålidhem identifierats som ett intressant område att titta närmare på vad gäller framväxten av delningstjänster, bland annat eftersom man tidigare arbetat med projektet ”Hållbara Ålidhem” som hade stort fokus på energieffektivisering. 

  Enligt Laura Vidje har den tekniska utvecklingen haft stor påverkan på hur vi delar med oss med andra. Numera utgörs “andra” nämligen inte bara av den närmaste familjen, grannarna eller kollegorna. Delandet som tidigare slutade någonstans i utkanten av vår bekantskapskrets, begränsas inte längre av om vi känner varandra eller inte.

  På samma sätt har gränsen mellan producent och konsument allt mer suddats ut. Laura Vidje pratar om “prosumers” – konsumenter som blivit producenter – och ger några lokala exempel: stadsodlingen vid Broparken, Björkstadens miljöbilspool och Hello Nature, en delningstjänst för friluftskläder. Inom samma kategori faller även bostadsuthyrningstjänster som Airbnb, där användaren är leverantör och kund på samma gång.

  Kvinnor och unga människor är i regel lite bättre än den övriga populationen vad gäller att dela, menar Laura Vidje. Om skillnaden beror på ett större miljöintresse, eller att gruppen i lägre utsträckning ser ägandet av prylar som något eftersträvansvärt, låter hon vara osagt.

  Näst på tur i Den koldioxidsnåla platsen står en verkstad om delningstjänster den 30 oktober i Sliperiet på Konstnärligt campus.
  – Målet med den är att samla aktörer från olika sektorer: fastighetsägare, kommunala bolag och ideella verksamheter, och tillsammans utbyta idéer och erfarenheter kring det här med att dela, säger Philip Näslund, miljösamordnare på Umeå kommun.

  Sofie Gisslén

  NÅGRA DELNINGSTJÄNSTER:
  Uber, Spotify, Airbnb, Vacaydog, Lending Club, Karma & ResQ, Skjutsgruppen, Sharewear, Rentaplagg, Workaround Town, delbar.se.

  UMEÅ-BASERADE INITIATIV:
  Hello nature, Swap ‘til You Drop, Fritidsbanken, stadsodlingen i Broparken, Björkstadens miljöbilspool, sticklings- och krukväxtbyten på Väven.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se