Anton Ljungdell bor i ett kollektiv i ett gammalt trähus mitt i Umeå. Många är studenter och alla tycks trivas fint. Enda problemet är att huset ska rivas.

Huset sett från Västra Esplanade.
Huset sett från Västra Esplanaden.

Åtta personer bor nu i trähuset vid Västra Esplanaden (E4:n genom stan). Det började med att några studenter, bland andra Sara Persson som läser maskinteknik, för ett år sedan ringde och tjatade så ihärdigt på ett bostadsbolag att de till slut erbjöds att bo i det då ekande tomma gamla trähuset. Nu är det desto mer liv i huset. Att det – förr eller senare – ska rivas tycker Anton Ljungdell är problematiskt:

– Eftersom det är ett rivningskontrakt så känns det lite tillfälligt. Vi vet inte hur länge vi får bo här. Att börja inreda jättemycket själv känns inte lönt. Jag hade egentligen behövt lite mer möbler, kanske ett bord, berättar Anton, som delar ett stort rum med kompisen Johannes Ellebrant, och de går båda i samma klass på Arkitekthögskolan.

Trots vetskapen att huset ska rivas finns det en väldig kreativitet i hur rummen är inredda och använda. Anton och Johannes har byggt en vägg av gamla kartongrör för att skärma av rummet, och Johannes har en garderob som han har han byggt själv.

Läs hela ”hemma hos”-reportaget från rivningshuset i Vertex nr 8: 2013, som utkommer 5 november

TEXT OCH FOTO:
VIKTORIA OTTOSSON