Det är fortsatt skarpt läge på Umeås studentbostadsmarknad. Kommunen måste inse problemet och se till att fler studentbostäder byggs, menar studentkårerna. 

Cecilia Wagenius, studiesocialt ansvarig vid Umeå studentkår, beskriver årets bostadssituation som akut. Hon menar att det finns de som tackar nej till att studera vid Umeå universitet på grund av bristen på bostäder eller avbryter sina studier när de tröttnat på att bo på camping, en soffa hos någon okänd eller långt utanför stan.
– De tänker ”Det här klarar jag inte” och jag förstår dem. Umeå är en av de studentstäder som blev rödmarkerade i SFS granskning i fjol när de tittade närmare på boendesituationen. Det är inte rimligt att det ska krävas flera års kötid för att få ett enkelrum.

Viktor Lundström, studiesocialt ansvarig vid Umeå naturvetar- och teknologkår, säger att bostadssituationen är värre än tidigare år, men att det i år finns fler stödorganisationer. Ett exempel är Facebook-gruppen Umeå studentbostad, som i mitten av augusti hade över 2100 medlemmar. Det var Erik Sjödin, tidigare studiesocialt ansvarig för NTK, som startade den som en del i att hjälpa nya studenter på traven. Gruppen har levt vidare och administreras idag bland annat av Viktor Lundström.
– Nu efter andra antagningsbeskedet får gruppen 20-30  nya medlemmar varje dag. Gruppen är inte knyten till NTK, utan alla blivande studenter kan använda den.
Vad måste ske för att det ska bli bättre i framtiden?
– Umeå kommun måste inse problemet, ta sitt ansvar, och se till att det byggs fler studentbostäder, säger Cecilia Wagenius.
– En bostadspolitik som visar att Umeå är en studentstad. Det behövs inga fler lyxbyggen, utan det borde hellre byggas ett par hundra extra studentbostäder, säger Viktor Lundström.
Vad gör er kår för att det ska bli bättre?
– Förutom akutrumsförmedlingen, som vi sköter på uppdrag av Umeå kommun, är vi hyresvärdar för ett hus vi hyr ut till studenter och vi driver frågan mot Bostaden om en separat kö för studenter, som man kan stå i parallellt med den vanliga. Tanken är att när man är klar med studierna då har man ködagar för att kunna få en vanlig lägenhet, säger Cecilia Wagenius på Umeå studentkår.
– Vi har till och från haft kontakt med Bostaden, men de är inte de enklaste att föra en dialog med. Vi har även ringt Balticgruppen och de verkar desto mer öppna för en dialog, säger Viktor Lundström på NTK.
Vilka tips kan ni ge den student som fortfarande letar boende?
– Kolla överallt. På blocket, Facebook och liknade. Men hör även med andra studenter som ska börja i höst om ni kan dela på en lägenhet. Det kan vara enklare att få tag på något, säger Cecilia Wagenius.
– Registrera er på alla hemsidor och kolla dagligen. På den naturvetenskaplig-tekniska sidan kan man ofta kontakta någon av sina generaler eller phösare för att se om det finns en ledig soffplats. Det är ingen garanti, men många brukar erbjuda detta för att studenterna ska få en bra start, säger Viktor Lundström.

Anders Samuelsson

Läs också:
Tips till studenter som söker bostad i Umeå