24 May, 2018

 
 • Cecilia Wagenius och Viktor Lundström, studiesocialt ansvariga på US och NTK.
 • 96690_medborgarskolan
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Bostadsbristen akut
  för nya studenter i Umeå”

  Publicerad 15 augusti, 2014

  Det är fortsatt skarpt läge på Umeås studentbostadsmarknad. Kommunen måste inse problemet och se till att fler studentbostäder byggs, menar studentkårerna. 

  Cecilia Wagenius, studiesocialt ansvarig vid Umeå studentkår, beskriver årets bostadssituation som akut. Hon menar att det finns de som tackar nej till att studera vid Umeå universitet på grund av bristen på bostäder eller avbryter sina studier när de tröttnat på att bo på camping, en soffa hos någon okänd eller långt utanför stan.
  – De tänker ”Det här klarar jag inte” och jag förstår dem. Umeå är en av de studentstäder som blev rödmarkerade i SFS granskning i fjol när de tittade närmare på boendesituationen. Det är inte rimligt att det ska krävas flera års kötid för att få ett enkelrum.

  Viktor Lundström, studiesocialt ansvarig vid Umeå naturvetar- och teknologkår, säger att bostadssituationen är värre än tidigare år, men att det i år finns fler stödorganisationer. Ett exempel är Facebook-gruppen Umeå studentbostad, som i mitten av augusti hade över 2100 medlemmar. Det var Erik Sjödin, tidigare studiesocialt ansvarig för NTK, som startade den som en del i att hjälpa nya studenter på traven. Gruppen har levt vidare och administreras idag bland annat av Viktor Lundström.
  – Nu efter andra antagningsbeskedet får gruppen 20-30  nya medlemmar varje dag. Gruppen är inte knyten till NTK, utan alla blivande studenter kan använda den.
  Vad måste ske för att det ska bli bättre i framtiden?
  – Umeå kommun måste inse problemet, ta sitt ansvar, och se till att det byggs fler studentbostäder, säger Cecilia Wagenius.
  – En bostadspolitik som visar att Umeå är en studentstad. Det behövs inga fler lyxbyggen, utan det borde hellre byggas ett par hundra extra studentbostäder, säger Viktor Lundström.
  Vad gör er kår för att det ska bli bättre?
  – Förutom akutrumsförmedlingen, som vi sköter på uppdrag av Umeå kommun, är vi hyresvärdar för ett hus vi hyr ut till studenter och vi driver frågan mot Bostaden om en separat kö för studenter, som man kan stå i parallellt med den vanliga. Tanken är att när man är klar med studierna då har man ködagar för att kunna få en vanlig lägenhet, säger Cecilia Wagenius på Umeå studentkår.
  – Vi har till och från haft kontakt med Bostaden, men de är inte de enklaste att föra en dialog med. Vi har även ringt Balticgruppen och de verkar desto mer öppna för en dialog, säger Viktor Lundström på NTK.
  Vilka tips kan ni ge den student som fortfarande letar boende?
  – Kolla överallt. På blocket, Facebook och liknade. Men hör även med andra studenter som ska börja i höst om ni kan dela på en lägenhet. Det kan vara enklare att få tag på något, säger Cecilia Wagenius.
  – Registrera er på alla hemsidor och kolla dagligen. På den naturvetenskaplig-tekniska sidan kan man ofta kontakta någon av sina generaler eller phösare för att se om det finns en ledig soffplats. Det är ingen garanti, men många brukar erbjuda detta för att studenterna ska få en bra start, säger Viktor Lundström.

  Anders Samuelsson

  Läs också:
  Tips till studenter som söker bostad i Umeå

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • PDF-tidningsarkiv

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se