21 July, 2019

 
 • Under två minuter får studenterna läsa om vad patienten i rummet råkat råkat ut för. Sedan har de sex minuter på sig på sig att undersöka, ställa diagnos eller behandla.
 • Innan examinationen sätter igång informeras studenterna i en av hörsalarna.Totalt examineras över 90 studenter under dagen.
 • Fredrik Elgh är professor och överläkare i virologi, kurssamordnare för termin 8 på läkarprogrammet och en av lärarna på kursen.
 • Johan Bergqvist undersöker en patient vars finger är svullet och värker efter att hon stuckit sig på ett häftstift.
 • Ellen Rylander utför hjärt- och lungräddning efter att hon konstaterat att en patient som fallit ihop i väntrummet varken andas eller har puls.
 • Ellen Rylander och Hugo Alfredsson tycker OSCE-examinationen är väldigt psykiskt påfrestande, men också rolig.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Blivande läkare
  testas i skarpa lägen

  Publicerad 15 januari, 2018

  Vissa kunskaper går inte att visa på en tentamen. Till exempel hur man sätter en kateter eller undersöker en patient. Vertex var med när över 90 läkarstudenter gjorde en ångestfylld och nervös, men också rolig och lärorik examination.

  – Hallå, hör du mig?
  Ellen Rylander skakar på den livlösa kroppen, lyssnar efter andetag, lägger örat mot bröstkorgen. Hjärtat slår inte. Nu är det bråttom. Hon trycker på larmknappen och påbörjar hjärt- och lungräddning på personen som fallit ihop i väntrummet.

  Lyckligtvis är patienten en docka, och situationen är iscensatt av lärare på läkarprogrammet. Men den hade lika gärna kunnat vara verklig, och då gäller det att kunna agera snabbt och korrekt. Idag visar närmare hundra läkarstudenter att de kan undersöka, ställa diagnoser och utföra behandlingar. Examinationsformen kallas OSCE, Objective structured clinical examination, och har syftet att testa hur väl studenterna kan omsätta sina kunskaper i praktiken.

  De ska gå igenom 14 olika stationer. Likt kändisarna i underhållningsprogrammet Fångarna på fortet får de kort information om uppgiften de ska utföra i “cellen”. Sedan blåser en examinator i visselpipan och dörrarna rycks upp. Nu har de sex minuter på sig att visa vad de går för. På den tredje stationen undersöker Johan Bergqvist en patient vars finger är rött och svullet och värker efter att hon stuckit sig på ett häftstift. Det tar bara några minuter för honom att ställa en diagnos.
  – Det går en senskida här, och den kan bli infekterad av bakterier. Så det vi kommer göra är att öppna upp och göra en incision och spola ur, och sedan får du antibiotika också, säger han efter undersökningen.  

  Totalt pågår examinationen i närmare tre intensiva, fokuserade och ångestladdade timmar. Men här handlar inte nervositeten om rädsla för kackerlackor, ormar och ludna spindlar.
  – När det sitter en överläkare där bakom datorn blir det en orimlig nervositet som inte går att komma ifrån hur förberedd man än är, säger Hugo Alfredsson efter examinationen.

  Fredrik Elgh är överläkare i virologi, programsamordnare och en av lärarna på kursen. Han berättar att OSCE nu använts i några år på Umeås läkarprogram, och uppskattas av både lärare och studenter.
  – Det föll extremt väl ut. Dels så har lärarna tyckt att det är ett bra pedagogiskt moment. Sedan utbildar vi på fyra olika ställen, och det är viktigt att de harmonierar med varandra. Genom examinationen har vi sett att kvaliteten är olika på olika ställen, så då har vi gjort en del förändringar.

  Hugo Alfredsson och Ellen Rylander menar att moment som exempelvis HLR och att sy ihop sår passar bra i denna examinationsform. Men den har också svagheter, till exempel när det gäller att bemöta en patient.
  – I verkliga livet är det ett dynamiskt samtal mellan en patient och en läkare. Men i en OSCE-situation där vi vet att det finns en mall med förutbestämda svar tycker jag att det kan bli lite hämmande, eftersom att i stället för att tänka på vad jag faktiskt vill ha fram så sitter jag och undrar vad som står i mallen, säger Ellen Rylander.
  Vad händer nu när kursen är slut?
  – Framförallt ska jag njuta av att ha låg puls, inte må illa och inte hålla på att kissa på mig varje sekund. Det är ingen superbehaglig upplevelse det här. Det är en stor psykologisk påfrestning, säger Ellen Rylander.

  Text och foto:
  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.