Scharinska villan är ett känt namn i Umeå. Men när rockklubben nu flyttar verksamhet och namn till nya lokaler på Vasagatan uppstår ett problem, eftersom Umeå studentkår har varumärkesskyddat namnet Scharinska.

Lördagen den 1 februari slår dörrarna upp till Scharinska Vasagatan. Att entreprenörerna Fredrik Fagerlund och Jonas Svedin använder namnet Scharinska även efter flytten till de nya lokalerna innebär en risk att en intressekonflikt uppstår mellan dem och Umeå studentkår. I praktiken kan det handla om varumärkesintrång.

I DETALJUPPGIFTERNA från Patent- och registreringsverket står att varumärket Scharinska sedan den 22 mars 2013 är registrerat på Umeå studentkår.
– Vi ansökte om registrering av varumärket redan i slutet av 2012, i samband med att diskussioner om Scharinskas framtid. Vi fick det beviljat våren 2013 och tänkte inte så mycket mer på det. Men under hösten har vi upptäckt att de nya lokalerna marknadsförts som Nya Scharinska och Scharinska Vasagatan. Vi anser att vi har rätt i sak och äger varumärket Scharinska.

NÄR VERTEX PRATAR med Jonas Sjödin säger han att de har varumärkesskyddat ”Scharinska – skön stil och kärlek”.  På frågan om de haft kontakt med Umeå studentkår angående detta svarar han nej.
– Det är ingen som sagt något om det här, säger Jonas Sjödin.

LINUS LUNDSTRÖM säger att kåren inväntar ett slutgiltigt besked från jurister om vad som ska gälla angående namnet i framtiden. Han säger att Umeå studentkår ska träffa Jonas Svedin och Fredrik Fagerlund för att diskutera läget och hur man ska lösa situationen.
– Vi har inget otalt med entreprenörerna och vill inte framföra det här på något aggressivt sätt.

UMEÅ STUDENTKÅR har planer på att bedriva verksamhet i huset när renoveringarna är klara.
– Jag vill inte avslöja vad vi tänkt oss, men vi vill behålla studentnyttan. Scharinska villan var ett uppskattat ställe där studenter och icke-studenter kunde mötas och det är något vi hoppas behålla. Men vi kommer att ha diskussioner med kommun och länsstyrelse om vad vi får göra i lokalerna och utifrån det hitta förutsättningar för att kunna hitta frihet i verksamheten.

ANDERS SAMUELSSON
FOTO: ANDERS BJÖRKMAN /VÄSTERBOTTENS MUSEUM