21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Allt fler söker hjälp
  hos Psykologmottagningen

  Publicerad 29 augusti, 2018

  Antalet sökande till psykologmottagningen på campus har ökat kraftigt de senaste två åren. De vanligaste problemen är nedstämdhet, ångest och stress – ibland alla samtidigt.

  Psykologmottagningen vid Umeå universitet har funnits sedan 1988. På mottagningen bedrivs individuell psykoterapi, där terapeuterna är psykologstudenter från terminerna 7, 8, 9 och 10. De sökande är många gånger studenter själva.

  Enligt Carin Vretsjö, psykolog och samordnare på mottagningen, stod antalet sökande länge i proportion till antalet studerande vid universitetet – men för ungefär två år sedan hände något.
  – Tidigare hade vi webbformuläret för anmälan öppet jämt, året runt. Mängden klienter och vårt klientbehov gick jämnt ut. Men de senaste två åren har vi fått en oändligt mycket större mängd sökande som anmält sig.

  Ökningen har gjort att mottagningen behövt stänga anmälan i vissa perioder, som mellan maj och augusti i år.
  – Vi fick en sådan här svans med sökande, säger Carin Vretsjö och visar ett stort mellanrum med händerna. Enligt henne har anmälningsstoppen varit nödvändiga för att bibehålla kvaliteten.

  De vanligaste problemen som de sökande beskriver är nedstämdhet, ångest och stress – ibland alla samtidigt. Många upplever höga prestationskrav och att de inte duger som de är. Att skjuta upp saker, som studierna, är också vanligt, enligt Carin Vretsjö.

  Att antalet sökande har ökat tror hon hänger ihop med hur samhället ser ut.
  – Jag tror det som händer i samhället återspeglas i hur vi mår. Och att vi mår sämre, det är jättetråkigt.

  Men att fler tar steget att söka hjälp  tycker hon är en positiv utveckling. Och att många av de sökande i Umeå vänder sig till universitetets psykologmottagning ser Carin Vretsjö som ett gott betyg för psykologprogrammets studenter.
  – Många av de sökande kommer på rekommendation av kamrater, vilket är jättekul. Då har någon sagt ”jag har varit där, det var tillräckligt bra, gå dit du också”, och bättre rykte kan man inte ha.

  Nytt för i höst är att psykologstudenterna inte bara är de som håller i behandlingen på mottagningen, utan också deltar i det bedömningsarbete som görs innan behandlingen sätter igång. Bedömningarna kommer hållas av studenter på termin 7, som del av deras kurs.  Termin 7 är första kullen på den senaste revideringen av programmet, säger Carin Vretsjö.
  – De intervjuar och samlar in information om klienten på olika sätt. och sedan har de behandlingskonferenser tillsammans med oss psykologer på mottagningen. Då får de beskriva vad de sett, och så gör vi en bedömning tillsammans.

  Bedömningen handlar om att avgöra ifall de problem som den sökande vill gå i terapi för, passar mottagningen eller inte. Carin Vretsjö berättar mer:
  – Det måste vara någorlunda bäddat för våra studenter att kunna öva sig i att bedriva psykoterapi. Om den sökande har en alltför allvarlig nedstämdhet, eller en så pass stökig vardag att den till exempel saknar boende, blir förutsättningarna väldigt svåra för våra studenter.

  Sofie Gisslén

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.