20 March, 2019

 
 • Spöket i köket på taket – ovanför köket förstås. Snart spelar de på campus.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Alla spelar bättre i kök”

  Publicerad 20 februari, 2018

  Spöket i köket kan beskrivas som ett folkfusion-storband med schottisar, hångelballader och umpa-bumpa på repertoaren. På torsdag spelar tiomannabandet på Kultur på campus.

  I helgen spelar Spöket i köket på Umefolk och det är i samarbete med folkmusikfestivalen gratisspelningen görs i Ljusgården i Lärarhuset torsdag den 22 februari kl. 12.10–12.50.

  Nisse Blomster, som spelar gitarr, banjo, mandolin, stomp och sjunger i bandet berättar varifrån det minst sagt unika bandnamnet kommer ifrån.
  – Spelar man musik och lirar med vänner på festivaler, och på spelmansstämma om det är folkmusik, så är man väl bekant med att alla jam låter som bäst i kök. Det är inte bara ett rostigt, gott sound, det är mer än så: Alla spelar helt enkelt bättre i kök. Kontakten mellan dem som spelar, feelingen som bara där och då, är magisk, spöklik. Det är förstås inte svaret på hur vi kom på det, utan snarare vad det betyder. Att vi från början kom på det kan vi bara skylla våra sjuka hjärnor för, hävdar Nisse.
  Bandet framför låtar på fyra språk och ett tjugotal instrument ingår i bandets omfångsrika ljudbild.
  Ni medlemmar kommer ju från olika länder. Var har ni er bas?
  – Jo, så är det ju. Vi har vår hemmaplan i Göteborg, och för närvarande bor åtta personer av oss här, och två i Köpenhamn. Repar gör vi sällan för rutinens skull, utan mer om det är långt mellan varje gig, eller inför större projekt, berättar Nisse.
  Har ni spelat i Umeå förr?
  – Nej, faktiskt inte! Vissa medlemmar har gigat i Umeå med andra band och konstellationer tidigare förstås, men för Spöket ät det premiär. Och det blir en sjujävla premiär: dubbla konserter och dessutom har vi med en låt i allspelet, en spontan orkester på kanske 300-400 personer. Dream come true.

  Allspelet inviger Umefolk på fredagkvällen. Medverkar gör bland annat 200 barn och ungdomar från olika musikskolor. Hur det står till med den musikaliska – och akademiska – utbildningen bland medlemmarna i Spöket i köket kan Nisse också svara på.
  – Faktiskt är vi hyggligt välutbildade, men på lite olika sätt. Somliga har gått diverse folkhögskolor med musikprofil, merparten av oss är utbildade på musikhögskola i Sverige och Danmark, men på olika linjer. Vi har både klassisk musik, folk/världsmusik och improvisations/jazz-utbildningar bakom oss, en är grafisk designer, en pluggar till lokförare, en är yrkeschaffis och kör buss och lastbil, en är utbildad lingvist i Belgien med mera. Men de flesta av oss identifierar oss nog knappast som akademiker, även om många av oss i ordets rätta bemärkelse är det. Som musiker är man i mycket högre grad hantverkare, säger Nisse Blomster.

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se