21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Alkoholens roll är stor
  tycker var tredje student

  Publicerad 2 oktober, 2018

  Nästan var tredje student tycker att alkoholens roll under terminsstarten varit ”stor” eller ”överdriven”. Och en tredjedel av de manliga studenterna drack så att de mådde dåligt dagen efter. Det visar Vertex enkät till 120 studenter.

  Mitt under mottagningsrushen, på Välkomstmässan i Universum i början av september, fick 120 nya och ”gamla” studenter, svenska och internationella, svara på Vertex enkätundersökning om alkohol- och drogvanor i studentlivet.  Eftersom urvalet är litet ska undersökningen ses som en lägesindikation mer än ett statistiskt säkerställt faktum.

  Studenterna fick bland annat svara på frågor om hur de upplevde mottagningen, eller ”nollningen” eller ”insparken” som den också kallas, främst med avseende på alkoholens roll under deras första tid på Umeå universitet.

  De flesta, 63 procent av de svarande, tycker att alkoholens roll ”inte på något sätt varit problematisk” eller ”inte varit särskilt stor”. 23 procent menar däremot att alkoholens spelat en stor roll och att de sett några som druckit för mycket. 7 procent tycker att alkoholens roll varit ”överdriven” och uppger att de se sett många som druckit alldeles för mycket.

  Fler män än kvinnor tycker att alkoholens roll varit stor under de första veckorna på universitetet.

  Enkäten visar också att det finns en tydlig skillnad mellan de manliga och de kvinnliga studenternas svar på frågan. En större andel av de manliga studenterna, 38 procent, uppger att alkoholen spelat en ”stor” eller ”överdriven” roll under deras första veckor på universitetet.

  Det är också en betydligt större andel manliga studenter som uppger att de någon gång under terminsstarten druckit så mycket alkohol att de mått dåligt av det dagen efteråt. 33 procent av de manliga studenterna svarar ”Ja” på den frågan, medan andelen bland de kvinnliga är 23 procent.

  18 internationella studenter finns med bland de totalt 120 svarande och deras svar visar generellt på att de upplevt alkoholens roll under terminsstarten som mindre än de svenska studenterna. Bara en av de internationella studenterna uppger att han druckit så mycket alkohol att han mått dåligt av det dagen efteråt.

  Två av studenterna i enkäten uppger att de använt cannabis under den senaste månaden.

  Bertil Janson

  Se hela undersökningen här (pdf).

   

   

  OM ENKÄTUNDERSÖKNINGEN:
  120 studenter fyllde i den anonyma enkäten, som fanns i både en svensk och en engelsk version, vid Vertex bord på Välkomstmässan den 6 september 2018. 63 var nybörjarstudenter och 57 hade påbörjat sin utbildning i våras eller tidigare. 69 av studenterna var kvinnor, 50 män och 1 uppgav sin könstillhörighet som ickebinär. 18 av de 120 svarande var internationella studenter.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.