När kvicksilvret dalat och fritidsidéerna frusit fast kan det vara bra att få lite hjälp på traven. Vertex har samlat ihop en bunt vägledande vintertips.

Efter drygt tio år i Umeå, varav sju som student, där vintrar kommit och gått har jag samlat på mig en del tips som kanske kan hjälpa både vintertrötta och snöälskare lite på traven.

vinter_trana• TRÄNA. Det är lätt att säga, tro mig, jag vet. Men om nyårslöftet ska infrias och Beach 2014 inte bara ska bli en ”vi tar det nästa år istället”-ursäkt är de mörka vinterkvällarna närmast perfektA för träning. Tänk bara på att Iksu visserligen har det mesta, men att det finns billigare alternativ runt om i staden. Ett tips är att leta upp det närmaste och börja träna där. Detta då själva promenaden/cykelturen till och från gymmet kan vara väl påfrestande i sig när minusgraderna passerar tvåsiffrigt.

• LÄMNA HEMMET. Det är ingen slump att vi känner oss tröttare på vintern än på sommaren. Att tillbringa dygnets alltför få soltimmar i en föreläsningssal gör att D-vitaminbristen snabbt gör sig påmind. Ta därför varje tillfälle i akt till att komma dig ut på dagspromenader när tillfälle ges. Som man kan läsa i Vertex nr 8-2012 kan det dessutom ha en positiv inverkan på studieresultatet.

vinter_fika• LÄMNA CAMPUS. I ett land där fikakulturen frodas som aldrig förr kan det aldrig vara fel att ta en fika. Men ta för all del chansen att då och då söka dig bort från campus. Visst, tiokronorskaffet gör susen och är snällt för plånboken, men att lämna campus och se människor som inte sitter med näsan i en bok eller diskuterar kommande tenta är välbehövligt ibland. Om inte annat påminner det en om att det finns ett liv utanför den akademiska bubblan.

• HÅLL ÖGONEN ÖPPNA. Alla tips i världen kan inte ersätta de spontana infallen. Hör med din kår, din nation och klasskamrater vad som händer just nu. Umeå 2014 kommer att erbjuda massor för den kulturintresserade under våren så håll utkik på deras hemsida i jakt efter något intressant. Titta även en extra gång på anslagstavlor runt om på campus och ser du något du tror kan vara kul: ta chansen och var med!

vinter_bb• BRÄNNBOLLSYRAN. Inte mycket till vintertips, tänker ni. Men så här i de mörka och kalla tiderna kan det vara skönt att ha ett mål vid terminsslutet. Anmäl ett lag, träna eller inte, och sätt upp målet att vara färdigpluggade inför den sista tentan och låt sista helgen i maj bli ett rungande avslut innan sommaren kan börja.

Testkörning av rodel en kväll på Bräntberget. [Foto: Frida Brännlund /Vertex arkiv]

• BRA VINTERKLÄDER. Sist men inte minst är det bäst att tillägga följande för den som ännu inte märkt det: vintern är kall. Väldigt kall. Så snåla inte när du köper jacka, täckbyxor, underställ och mössa. Att frysa kommer att göra den roligaste aktiviteten till ett rent helvete, och förkylningarna lär bli fler än nödvändigt.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON