20 April, 2018

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • 96690_medborgarskolan
 • Bli medarbetare!

  Ett trettiotal studenter frilansar för Vertex varje läsår. Det är skribenter (reportrar, krönikörer, recensenter mm), fotografer, illustratörer och korrekturläsare. Några medverkar sporadiskt, andra återkommer regelbundet. Hur mycket man vill jobba avgör man själv.

  Vill du också hjälpa till? Alla intresserade är välkomna att dra sitt strå till Vertex-stacken.

  Kontakta Bertil Janson, Vertex chefredaktör,
  janson (a) vertex.nu, 090–786 90 20

   

  FRILANSARNAS FEJSKAVALKAD:

  Här har vi samlat ihop några  medarbetarfejs från senare tid. Listan är aldrig komplett, eftersom nya frilansare ansluter i jämnt takt (se längst ner i kavalkaden) och andra faller ifrån…

  cecilia_gustafsson_nyCecilia Gustafsson drömmer om att bli en berömd journalist. Eller nja, hon hoppas få jobb som det i alla. Går journalistprogrammet, är från en by utanför Borås, gillar SVT och att slappa med folk.

  nelly_fernstromNelly Fernström skriver krönikor på Vertex kultursidor, pluggar till journalist och kommer från Sorunda. Hon är även musikchef på Umeå studentradio, samlar på omaka tallrikar och älskar glitter, att sjunga, hundar, falukorv och 90-talspop.

  greta_hansson_vikstromGreta Hansson Vikström är en dalkulla med äventyrssjäl som hoppat på den treåriga journalistikutbildningen i Umeå och stortrivs med det norrländska studentlivet. Älskar att utveckla sitt skrivande som frilans-medarbetare för Vertex.

  Oskar_Carlsson_nyOskar Carlsson har som mål med livet att bli som Hunter S. Thompson. Han tror på saxofonprofeten Clarence Clemons och hade förmodligen säsongat i Alperna om han inte råkat komma in på journalistprogrammet.

  Viktoria_OttossonViktoria Ottosson läser arkitekt-programmet och frilansar som skribent och fotograf. Hon är ursprungligen från Göteborg och är besatt av kaffe och katter.

  vendela_wikstromVendela Wikström elitsatsar på höjdhopp, älskar naturgodis, julen och att fjällvandra. Kommer från en pytteliten by utanför Härnösand. Flyttade till Umeå för att få bättre förutsättningar för höjdhoppet (idrottshög-skola & friidrottstränare) och för att utbilda sig till journalist.

  anna_dunerAnna Dunér är en skidälskare som i många år har haft de österrikiska och schweiziska alperna som hem på vintrarna. Pluggar nu journalistik, medier och kommunikation i Umeå. Gillar att resa, läsa deckare av Jo Nesbø – och mangosorbet. Spelar basket i IKSU basket dam.

  Elin-FellmanElin Fellman är en 21-årig Stockholmare med glödande intresse för sport i allmänhet och Djurgården i synnerhet. Hon går andra året på journalistutbildningen med sportinriktning. Utöver sport gillar hon avokado, Håkan Hellström och att snorkla bland korallrev.

  Helena_Stromberg_nyHelena Strömberg är serieskapare och blivande bibliotekarie. En kattkramande vegan tidigare bosatt i Göteborg. Har bloggen Menändå och är aktiv i feministiska serienätverket Dotterbolaget.

  jesper_nilssonJesper Nilsson är en 20-årig journaliststudent som lever för Chance The Rapper. När han inte sänder radio för Umeå studentradio så slukar han dokumentärer. Drömmen är en plats på Svenskans ledarsida, han kan även tänka sig en egen talkshow på någon av de stora kanalerna.

  hanna_kallaHanna Kalla är en tyckare som har bott runt i olika städer innan hon för journalist-utbildningens skull landade i Umeå. Älskar att sända radio och blir lycklig av höstfärger och japanska barnfilmer.

  annelie_markgren_nyAnnelie Markgren frilansskriver och korrekturläser för Vertex. Vansinnigt språkintresserad och pratar förutom svenska och engelska även duglig tyska, franska och spanska. När tid finns framöver ska hon läsa nybörjarkursen i finska.

  emelie_klein_nyEmelie Klein pluggar manusutbildningen för film, TV och nya medier. På fritiden tränar hon heavy combat, en kampsport inspirerad av medeltida stridskonst. Just nu skriver hon en vampyrfilm och uppmanar allmänheten att bli blodgivare.

  Gustav_Borsgard_nyGustav Borsgård, som skriver bokrecensioner, är själv en refuserad författare som väljer att kanalisera sin frustration i litteraturkritik. Doktorerar också i litteraturvetenskap.

  Jenny_PiraJenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå och skriver krönikor på vertex.nu, om gnisslande grupparbeten, sabbatsår och annat.

  emelie_fredrikssonEmelie Fredrikson är amatörfotograf som emellanåt frilansfotograferar för Vertex. Har en kandidatexamen i biologi och söker jobb som biolog samtidigt som hon  studerar vidare till en master i ekologi.

  cecilia_sandqvistCecilia Sandqvist är en fjällälskande skogsmulle från Vännäsby som lever för fika och familjen. Dricker kaffe i kopiösa mängder, plöjer Kalla Fakta och Uppdrag Granskning som om det vore julkalendern och vill gärna lära sig isländska och bli grävande journalist.

  rebecka_gustafson_nyRebecka Gustafson pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och fotar ibland för Vertex. Gillar livemusik och carvingsvängar i manchesterpistade backar.

  veronica_wiman_nilsson_nyVeronica Wiman Nilsson korrekturläser Vertex och jobbar nu som informatör på Institutionen för språkstudier, båda tydliga tecken på en klassisk språknörd. På fritiden tycker hon om att titta på Star Trek och läsa Stephen King.

  Magnus_BergstromMagnus F. Bergström, som recenserar DVD-filmer, har läst kulturjournalistprogrammet i Umeå. F:et står för Fredrik och finns där för att skilja Magnus från en tidigare Vertex-skribent med namnet Magnus Bergström.

  karin_johansssonKarin Johansson skriver krönikor, artiklar och blogginlägg på vertex.nu. Läser till psykolog  och tycker att det borde finnas pass på IKSU som spelar The Knife och Fever Ray.

  calle_ekblom_kack_NYCalle Ekblom Käck skriver krönikor och musikrecensioner när han frilansar för Vertex. Gillar studentföreningar i allmänhet och Umeå studentradio i synnerhet.

  Anna-Karin-DruggeAnna-Karin Drugge är bildbehandlaren som gör bilderna klara för tryck. Jobbar som fotograf och redigerare och drömmer om blanka skridskoisar på en fjällsjö.

  Erik_DomellofErik Domellöf ritar seriestrippar, är psykolog, forskare, twee-popfarfar och patologisk ordvistare. Stor anhängare av developmental neuroscience, populärkultur och Bordeaux-vin.

  Några studenter som börjat frilansa hösten 2015 är Linnéa Forsell och Haile Negussie – bild och presentation av dem och andra nya fylls på allteftersom.