De ville undersöka hur jakten på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen i Afrika, blev tillfångatagna och fängslade i över ett år. Nu kommer Martin Schibbye och Johan Persson till Umeå campus för att berätta sin historia.

Persson_SchibbyeJournalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons nya bok om tiden i fångenskap, 438 Dagar, har fått fina recensioner. Olle Svenning i Aftonbladet kallar den ”enastående”.

BOKEN HANDLAR OM hur Schibbye och Persson natten till den 28 juni 2011 satte allt på spel när de i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. De ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. De ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare låg de skjutna och blodiga i ökensanden. Det var början på 438 dagars fångenskap.

PÅ FREDAG DEN 11 OKTOBER, i Humanisthusets Hörsal G, kl. 12.10–12.50 berättar de mer om det som hände och om nya boken. Studenter och personal kan hämta gratisbiljetter på Universitetsbiblioteket. Kultur på campus arrangerar.

ATT ÖVERLEVA ÄR boken 438 Dagars stora tema, skriver Olle Svenning i Aftonbladet. ”Bara genom att uthärda blir det möjligt att berätta, om storpolitiken, oljan och befrielsekampen. Persson och Schibbye gestaltar, så strålande fint, också överlevandets djupt existentiella dimension: Hur uthärdar man nedstigandet i helvetet? Hur kan mänsklig solidaritet stå emot förtryck, sjukdomar, söndersprängda förhoppningar? Hur kan man, inför hot om elva års fängelse och säker död, förbli en människa?”

TORSDAG KVÄLL, den 10 oktober, föreläser Schibbye och Persson också på Publicistklubben i Umeå. Platsen är Stadsbibliotekeket i centrala Umeå, Fullmäktigesalen, klockan 18.30.