20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Prestationsångest
  botas med motstånd

  Publicerad 6 februari, 2019

  Vi fortsätter att fostras in i idén om att prestationerna speglar vår identitet i sociala medier, på jobbet och i skolan. Inte bra för hälsan, noterar Angelica Säfvenberg.

  Angelica Säfvenberg.

  Som tur är tas psykisk ohälsa, överlag, på större allvar än tidigare. Men vad hände med prestationsångesten då? Den fostras vi fortfarande till att beundra och inte se som något som bör tas med försiktighet. Något som enkelt kan skrattas bort med förklaringen att ”du är ju bara en perfektionist”. Men det är inte alltid så enkelt.

  Den som känt prestationsångest vet att i princip ingenting kan dämpa den, även om du blir bekräftad av alla i din omgivning.

  Känner du dig nöjd? – Nej, självklart inte! har jag både själv sagt och hört mina vänner säga, utan att reflektera över hur normaliserat svaret blivit. Hur normalt det blivit att tycka att ditt bästa försök aldrig är tillräckligt bra.

  Många i min närhet, i skolan och på jobbet, talar om prestationsångesten som något att vara stolt över. Det är nästan konstigt om du inte känner prestationsångest inför de saker du tar dig an. Som att den gnagande känslan av otillräcklighet avgör om du verkligen vill vara den bästa versionen av dig själv.

  En fin tanke ändå, att vilja prestera på toppen av sin förmåga – men bara om det hålls inom rimliga ramar. För när prestationerna är viktigare än allt annat i livet. När hela omgivningen peppar dig till att andras bekräftelser är viktigare än ditt mående. Då om någonsin borde väl larmklockorna börja ringa.

  Men vi fortsätter att fostras in i idén om att prestationerna speglar din identitet i sociala medier, på jobbet och i skolan. Inte konstigt om prestationsångesten kryper fram.

  Tänk om vi kunde ta prestations­ångesten på mera allvar. Kanske frågan om du känner dig nöjd skulle kunna bevaras med ett par ”ja” ibland. För hälsans skull åtminstone.

  Angelica Säfvenberg

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.