20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Orimligt lång väntan för
  studenter som mår dåligt

  Publicerad 3 april, 2019

  Varannan student uppger att de mår dåligt. Det är betydligt fler än yrkesverksamma i samma ålder och ett faktum som måste tas på allvar, skriver Daniel Lindblom i SFS, Sveriges Förenade Studentkårer.

  Daniel Lindblom, vice ordförande i SFS, var läsåret 2017/18 ordförande i Umeå studentkår.

  Dagens studenter mår dåligt. Psykisk ohälsa har lyfts allt mer i media och en sammanställning av Folkhälsomyndigheten visar oroande siffror. Varannan student uppger att de mår dåligt, medan yrkesverksamma i samma ålder visar en mycket lägre siffra. Detta faktum måste tas på allvar. Trygghetssystemet för studenter som mår dåligt och är sjuka har idag många brister, något SFS har påtalat under flera år.

  Det har nu gått fyra år sedan den parlamentariska socialförsäkringsutredningen erkände samma brister i sjukförsäkringssystemet som studentrörelsen påpekat länge. Förra regeringen tog tag i problemet genom att tillsätta en ny utredning för att utreda hur deltidssjukskrivningen och rehabiliteringsansvaret skulle utformas.

  Förslagen från denna utredning har nu också passerat sin första årsdag. Vi kan inte längre vänta, politiken måste agera och utifrån utredningarna föreslå en sjukförsäkringssystem för studenter som är pålitligt. SFS fokuserar på fyra huvudsakliga problem som måste tas i beaktning för ett pålitligt sjukförsäkringssystem:

  Sjukförsäkring för alla studenter. Ett viktigt skydd för den enskilda människan är en täckande sjukförsäkring, men för en student är den direkt kopplad till studiemedlet. Detta betyder att om du väljer att finansiera dina studier på ett annat sätt än via CSN har du inte en sjukförsäkring som studerande, i fall du inte tidigare arbetat in rätt till sjukpenning.

  Kortare karenstid för studenter. Är du studerande i Sverige har du dessutom många fler karensdagar än den vanliga medborgaren. I dagsläget ligger antalet för studenter på trettio, istället för sju.

  Möjligheten till deltidsjukskrivning. En annan möjlighet som måste kunna ges till våra studenter är möjligheten att deltidssjukskrivna sig. Deltidssjukskrivning är en förutsättning för att studenter inte direkt ska tvingas ut från sina studier vid sjukdom eller att det ska finnas en reell möjlighet att komma tillbaka till studierna.

  Förtydligande av rehabliteringsansvaret. Slutligen måste rehabiliteringsansvaret förtydligas, för att ge alla studenter tillgång till rätt rehabilitering oberoende på var de studerar. Detta är alla nödvändiga skyddsnät för att skapa en tryggare miljö för varje enskild student.

  Den senaste utredningen tar ansats för att lösa många av dessa problem, även om det inte når fullt ut i alla sina förslag om vad som behövs. Utredningen och dess förslag är en viktig del för att förbättra situationen för studenter, men det har gått ett år sedan den kom. Remissinstanserna har skickats in sina remissvar och sedan har studenterna fått vänta.

  Denna väntan är orimlig i förhållande till studenternas situation där många kämpar för att få ekonomin att gå ihop eller behöva navigera sig på bostadsmarknaden som tvingar in studenter i otrygga eller korta kontrakt. På allt detta läggs det faktum att när en student till slut inte orkar mer saknas det ett fungerande skyddsnät.

  Vi har förståelse för att regeringsbildningen drog ut på tiden, men nu är det hög tid att agera. Regeringen har tidigare visat att de bryr sig om frågan och det är med positiva förhoppningar vi väntar på hur detta kommer utveckla sig, för det har varit tyst ett tag. Vad händer nu?

  Daniel Lindblom
  Vice ordförande
  Sveriges förenade studentkårer

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.