21 July, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Nu har kårmedlemmar
  börjat rösta i nya kårvalet

  Publicerad 17 april, 2019

  Umeå studentkårs kårval har nu dragit igång och upplägget är nytt. – Frågorna som diskuteras har en starkare anknytning till studentlivet på campus, menar Emelie Häger, ordförande i valberedningen.

  Emelie Häger, valberedningens ordförande.

  Efter att då nybildade Rimligt Initiativ för Kåren, RIK, vann en jordskredsseger i Umeå studentkårs kårval ifjol har mycket hänt. Framförallt har RIK, nu med egen majoritet i kårfullmäktige, jobbat vidare på sin plan, nämligen att ersätta partipolitiken i kåren med en mer student- och sektionsbaserad verksamhet.

  I vårens kårval deltar varken Studentpartiet Socialdemokraterna, Moderat student eller någon annan av de partipolitiskt färgade ”kårlistorna”, som de kallats. Istället utgår valet från kårens sektioner, som ska utgöra basen i kårfullmäktige, där de sju sektionerna alla garanteras två mandat.

  Dessutom fördelas extra mandat beroende på dels hur många medlemmar de olika sektionerna har, dels hur många studenter som faktiskt studerar inom sektionernas ämnesområden.

  Var och en av de sju sektionerna utgör en egen valkrets under valperioden 15–29 april. I praktiken blir det alltså sju olika val, där resultaten från varje sektion sedan räknas samman.

  Vilka studenter som under nästa läsår kommer att sitta i kårfullmäktige, kårens högsta beslutande organ, beror på vilka studenter som blivit nominerade till en plats – och i slutänden på vilka av de nominerade som får flest röster av kårmedlemmarna.

  Vad är fördelen med det här nya valsystemet?
  – Tidigare togs besluten av folk som var invalda genom partipolitiska listor. Att valet sker genom valkretsar bestående av sektionerna och deras föreningar leder till att frågorna som diskuteras har en starkare anknytning till studentlivet på campus, säger Emelié Häger, ordförande i kårens valberedning och student på juristprogrammet.

  Valdeltagandet i Umeå studentkårs val har under senare år legat runt 10 procent, men ökade i fjolårets val, när RIK för första gången ställde upp, till 16 procent.
  – Det är något som vi vill förbättra ytterligare, säger Emelié Häger:

  Hur många kårmedlemmar tror du kommer att rösta i vår?
  – Det är svårt att säga en exakt siffra men jag tror att väldigt många kommer att rösta på någon som är nominerad.

  Vilka som kommer att utgöra Umeå studentkårs nya styrelse avgörs under kårvalet och spikas slutgiltigt av kårfullmäktigemötet som hålls i maj. Nya kårstyrelsen tillträder formellt den 1 juli.

  Bertil Janson
  Foto: Jennifer Sjögren

  UMEÅ STUDENTKÅRS VAL:
  • Alla medlemmar i Umeå studentkår kan rösta på de studenter som nominerats inom sina sektioner. Alla medlemmar kommer att få en röstningskod skickad per e-post och kan sedan rösta via en webbsida. Varje sektions val genomförs under sex dagar någon gång under perioden 15–29 april.
  • De sju sektionerna inom Umeå studentkår är: BetSek (Beteendevetarsektionen), DokSek (Doktorand­sektionen), HHUS (Handelshögskolan i Umeås studentförening), HumSek (Humanistiska sektionen), JF (Juridiska föreningen), SamSek (Samhällsvetarsektionen), UmPe (UmePedagogerna).
  • Kårfullmäktige är Umeå student­kårs högsta be­slut­ande organ. Där beslutar re­presentanter för de olika sektionerna i frågor som rör kårens inriktning och ekonomi.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.