20 August, 2019

 
 • Pälsänger: specialiserad på att brya ner päls – och dina kläder.
 • Silverfisk: urgammal tingest, trivs fint kring avlopp.
 • Svartmyra: söker sig in i husen när maten tryter.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • När ohyran tar över

  Publicerad 23 augusti, 2012

  Skadedjur som vägglöss och silverfiskar är inte helt ovanliga i Umeås studentlägenheter. Vertex har pratat med en student som haft ovälkommet besök.

  Den som återkommer till en korridor som stått tom under sommaren kan upptäcka att några av de nya grannarna inte har mänsklig form. Under sommarstiltjen kan silverfiskar eller andra skadedjur ha flyttat in. Problemet är inte helt ovanligt, men många vill ändå inte basunera ut att de har dessa ovälkomna husdjur i sitt hem.

  Den umeåstudent som Vertex pratat med angående sina silverfiskar väljer att vara anonym. Vi kan kalla henne Maria. Hon bor i korridor i en etta med kokskåp.

  MARIA SÅG SILVERFISKARNA när de sprang in och ut på golvet under kokskåpet och under kyl och frys. Hennes första tanke var att det var äckligt, men hon vande sig till slut. En gång blev det dock lite för mycket.
  –  Jag såg en på diskbänken…, säger hon.
  Hon använde först klistriga fällor, men fick senare via ab Bostaden en sanering för att bli av med dem. Någon enstaka silverfisk har hon sett sedan dess men inte mer. Fler saneringar vill hon inte ha för så få silverfiskar då hon är lite avogt inställd till kemikalier.
  – Hellre en sanering för lite än för mycket, slår Maria fast.

  ENLIGT NILS-ERIK ANDERSSON, områdeschef vid AB Bostaden, är hög omsättning av hyresgäster en av förklaringarna till ohyran i studentkorridorer. Vanligast förekommande är vägglusen och därefter silverfisken. Kackerlackan är liksom vägglusen problematisk att ha, men under våren 2012 anmäldes den enligt Nils-Erik Andersson bara på ett ställe. Däremot har de två senaste terminerna nästan 200 fall av vägglus anmälts till AB Bostaden – vilket ökat skadedjursstatistiken markant.

  Upptäcker man ohyra kontaktar man det skadedjursbekämpningsföretag som hyresvärden har avtal med, det varierar beroende på hyresvärd. Information brukar finnas i entrén. I förebyggande syfte tipsar Nils-Erik Andersson om städning för att inte ”utfodra” skadedjuren.

  VERTEX BESÖKER ETT FÖRETAG som arbetar med skadedjursbekämpning i Umeå för att få veta mer. Ulf Skoglund, tekniker, berättar att man idag i första hand använder sig av biologiska fångstmetoder till exempel fällor, men att man sanerar med kemikalier då det krävs. Allt eftersom tas det fram mer hälsovänliga och riktade bekämpningsmedel.

  Ulf Skoglund berättar också att den så kallade ohyran ofta är ett viktigt inslag i naturen där de fungerar som små ”dammsugare” och nyttodjur. Det är när de hamnar inomhus som det blir besvär. De flesta skadedjur – förutom kackerlacka som kan bära på smittor – innebär ingen hälsorisk utan är mest ”äckliga”.

  ANNELIE MARKGREN
  FOTO: LENNART FALK/ANTICIMEX

  FAKTA:// NÅGRA SKADEDJUR

  Silverfisk: Gammal, finns i avlämningar i sten från urtiden. Då halvmeterstor, idag bara ett par centimeter lång. Finns i hela världen, ofta kring avlopp där den äter avlagringar. Håll torrt och täta springor.

  Vägglus: Kan följa med hem efter utlandsresor. Den suger blod och ger röda, kliande märken. Vägglusen kan bli socialt handikappande p.g.a. att folk inte besöker den drabbade. Vägglusen är i stor del resistent mot de godkända bekämpningsmedel som finns på marknaden. Prova aldrig att bekämpa vägglusen på egen hand, professionell hjälp krävs.

  Pälsänger: Utomhus specialiserad på att bryta ned päls och fjäder men i ditt rum drabbas dina kläder istället. Tvätta och häng kläder luftigt. Dör vid tvätt 60°C eller frysning -18°C.

  Svartmyra: Söker sig in när maten i naturen tryter. Minska risken för invasion genom att bort matrester, myran lägger doftspår för att markera vägen för andra myror. Täta väggspringor.

  Kackerlacka: Kommer ofta med importerade varor. Kan bli hälsovådlig då den kan bära på smittor. Luktar också illa. Städa och förvara mat i slutna behållare så utfodrar du den inte.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.