22 January, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Mer färg i studentrummet

  Publicerad 16 augusti, 2013

  Före detta umeåstudenten Frida Ramstedt har efter studierna i Umeå haft stora framgångar med sina inredningbloggar. Vertex har fått en pratstund och bett om inredningstips till studentlyan.

  Frida Ramstedt (f.d, Berglund) bor numera i Göteborg och driver inredningsbloggen och iPad-magasinet Trendenser.

  Frida Ramstedt (f.d, Berglund) bor numera i Göteborg och driver inredningsbloggen och iPad-magasinet Trendenser.

  En del besöker hennes blogg och andra förknippar henne med Umeå studentkår. För andra är hon anonym. Frida Ramstedt (tidigare Berglund) försörjer sig idag på sin passion– inredning.
  Bloggen Husmusen användes först som digitalt CV när hon ville skriva C-uppsats för IKEA. Det fungerade och hon insåg då att den kunde leverera jobb och bli en presentation av henne och hennes kunskaper för blivande arbetsgivare. Det fungerade också. Idag driver hon trendenser.se, en av Sveriges största inredningsbloggar, med uppåt 100 000 besökare per månad, och iPad-magasinet Trendenser.
  Hur känns det att ha blivit ett namn?
  – Overkligt. Att se sig i tidningar och presenteras som expert känns surrealistiskt. Häromveckan var jag med i en TV-reklamkampanj och såg mig själv dyka upp i rutan, en ny upplevelse.
  Hur bodde du själv som student?

  – Min första lägenhet var en etta på Berghem, sen flyttade jag till Ålidhöjd där jag hade två olika lägenheter, alla via Bostaden. Jag bodde inte i studentkorridor, det är något jag är ledsen att jag aldrig provade.
  Varför ska man inreda hemma?

  – Hemmet är den viktigaste platsen på jorden. Det ska vara vår trygghet, utgångspunkt och bas. Trivs man inte hemma så får man problem.
  Vilka länder ligger i framkant på området?

  – Skandinavien har kommit långt eftersom vi har råd och möjlighet att fundera på sådant som form och design. Folk här kan prioritera kvalité och köpa dyra möbler.
  Är det bra för miljön?

  – De största miljöbovarna är faktiskt de som inte bryr sig om inredning, för de kanske köper skitmöbler som bara håller något år och sedan byts de ut. Riktiga entusiaster investerar i mer långlivade möbler.
  Men många ser inredning som ytlig ”lyxkonsumtion” i en allt orättvisare värld!

  – Jag håller med! Alltför många köper prylar de inte behöver, för pengar de inte har, för att imponera på människor de inte tycker om – och som ändå inte bryr sig för att de själva är så upptagna av hela livsstilskarusellen. Jag får rysningar av alla slit-och-släng-renoveringsprogram på TV, vem vill bo i ett hem som ser ut som en italiensk hotellobby? Usch! Den typen av TV triggar vansinneskonsumtion.
  Hur snyggar man till sitt hem då, med tight budget?

  – Textilier! Satsa på bäddset och gardiner så får du in färg. Bäddsetet kan rädda ett studentrum, du kan då njuta både med ögat och med kroppen. Önska ett i present om du inte har råd. Det enda man ska vara försiktig med som student är stora möbler på små ytor!

  ANNELIE MARKGREN

  Artikeln publicerades första gången i Vertex-bilagan Hem&Hälsa
  i Vertex 5:2013,
  som utkom den 24 maj.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se