21 July, 2019

 
 • Fånga bilderna – och var med i Vertex fototävling på Instagram.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Lär dig ta bättre bilder
  – följ Vertex fotoskola

  Publicerad 28 augusti, 2015

  Vertex kommer under hösten att ge grundläggande kunskaper och tips som hjälper dig som vill bli en bättre fotograf. Oavsett om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon finns möjligheten att ta bättre bilder.

  I första avsnittet tar vi upp vad man bör tänka på innan man köper en kamera. Det är lätt att gå vilse i den djungel som stavas kamerautrustning och den rike blir snabbt fattig om denne tror man behöver det mesta av det bästa för att ta bra bilder. Här följer därför några snabba råd till den som går i köptankar.

  • Systemkamera, kompaktkamera eller mobilen?
  Ska du använda kameran främst för fotografering i vardagen, på fest eller ta enklare snapshots? Då räcker oftast en kompaktkamera eller din mobiltelefon. Systemkameror är både tyngre och otympligare för den som vill ha med sig kameran överallt. Vill du däremot kunna byta mellan olika objektiv, fotografera flera typer av motiv eller har tankar på att så småningom skriva ut och/eller sälja dina bilder är en systemkamera att rekommendera. Då finns möjligheten till att uppgradera din utrustning successivt och ger bättre förutsättningar för efterbehandling i till exempel Photoshop.

  • Prova kameran!
  Det spelar (nästan) ingen roll hur höga betyg din tilltänkta kamera fått i allehanda tester. Om du inte trivs med kameran kommer du inte vilja fotografera lika mycket. Åk till en fotohandlare och leta fram ett antal olika märken och modeller i din tänkta prisklass. Känn därefter hur greppet sitter i handen, vilka menyer, knappar och reglage som känns bäst och mest logiska för just dig. Där och då har du även chans att få svar på eventuella frågor direkt från försäljaren.

  • Glöm inte objektivet!
  En enkel måttstock är att om du ska lägga pengar på en systemkamerautrustning så lägg inte merparten av din budget på kamerahuset. De kameror som tillverkas idag ger så pass bra bilder att även de billigaste modellerna räcker mer än väl för såväl nybörjare som medelgoda fotografer. Spendera hellre mer på ett bra och ljusstarkt objektiv då detta är minst lika viktigt som kameran i jakten på bra bilder.

  Vi hoppas att du som läser detta fått lite klarhet kring ditt kommande kameraköp. Naturligtvis behöver man inte en systemkamera för att ta bra bilder, utan det fungerar med en hyggligt modern mobiltelefon också. I nästa nummer går vi igenom hur man kontrollerar fokus och skärpa i bilden.

  Och nu: börja fota, tävla med dina bilder via Vertex på Instagram och vinn förhoppningsvis biobiljetter.

  Text och foto:
  Anders Samuelsson

  Läs också:
  Vertex fotoskola – del 2
  Vertex fotoskola – del 3

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.