Vertex kommer under hösten att ge grundläggande kunskaper och tips som hjälper dig som vill bli en bättre fotograf. Oavsett om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon finns möjligheten att ta bättre bilder.

I första avsnittet tar vi upp vad man bör tänka på innan man köper en kamera. Det är lätt att gå vilse i den djungel som stavas kamerautrustning och den rike blir snabbt fattig om denne tror man behöver det mesta av det bästa för att ta bra bilder. Här följer därför några snabba råd till den som går i köptankar.

• Systemkamera, kompaktkamera eller mobilen?
Ska du använda kameran främst för fotografering i vardagen, på fest eller ta enklare snapshots? Då räcker oftast en kompaktkamera eller din mobiltelefon. Systemkameror är både tyngre och otympligare för den som vill ha med sig kameran överallt. Vill du däremot kunna byta mellan olika objektiv, fotografera flera typer av motiv eller har tankar på att så småningom skriva ut och/eller sälja dina bilder är en systemkamera att rekommendera. Då finns möjligheten till att uppgradera din utrustning successivt och ger bättre förutsättningar för efterbehandling i till exempel Photoshop.

• Prova kameran!
Det spelar (nästan) ingen roll hur höga betyg din tilltänkta kamera fått i allehanda tester. Om du inte trivs med kameran kommer du inte vilja fotografera lika mycket. Åk till en fotohandlare och leta fram ett antal olika märken och modeller i din tänkta prisklass. Känn därefter hur greppet sitter i handen, vilka menyer, knappar och reglage som känns bäst och mest logiska för just dig. Där och då har du även chans att få svar på eventuella frågor direkt från försäljaren.

• Glöm inte objektivet!
En enkel måttstock är att om du ska lägga pengar på en systemkamerautrustning så lägg inte merparten av din budget på kamerahuset. De kameror som tillverkas idag ger så pass bra bilder att även de billigaste modellerna räcker mer än väl för såväl nybörjare som medelgoda fotografer. Spendera hellre mer på ett bra och ljusstarkt objektiv då detta är minst lika viktigt som kameran i jakten på bra bilder.

Vi hoppas att du som läser detta fått lite klarhet kring ditt kommande kameraköp. Naturligtvis behöver man inte en systemkamera för att ta bra bilder, utan det fungerar med en hyggligt modern mobiltelefon också. I nästa nummer går vi igenom hur man kontrollerar fokus och skärpa i bilden.

Och nu: börja fota, tävla med dina bilder via Vertex på Instagram och vinn förhoppningsvis biobiljetter.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Läs också:
Vertex fotoskola – del 2
Vertex fotoskola – del 3