20 May, 2019

 
 • IKSU. Idrottsklubben studenterna Umeå.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • IKSU:s studentpriser
  fortfarande högst

  Publicerad 27 augusti, 2012

  Det finns billigare alternativ i Sverige, och även i Umeå, men då får man ett annat utbud. Det säger Henrik Stenwall, IKSU:s styrelseordförande, angående att IKSU – fortfarande –  är landets dyraste studentsportanläggning.

  När Vertex i nr 2/2008 (sid. 6–9) jämförde landets studentsportanläggningar var IKSU det dyraste alternativet för studenter. Fyra år senare är läget oförändrat. Med 348 kronor i månaden för ett guldkort, inklusive student- och kårrabatt, är IKSU 32 kronor dyrare än Campus­hallen i Linköping. Något som IKSU:s styrelseordförande Henrik Stenwall säger har sin förklaring.

  – Vi har ett bredare utbud och då blir priset lite högre.  Vi tar inte ut några okynnespriser, oavsett vad vissa verkar tro.

  HENRIK STENWALL SÄGER ATT IKSU tittat på några andra studentsportanläggningar runt om i landet och att det på vissa håll finns en stark koppling till respektive universitet.

  – Jag vet att de haft problem med ekonomin på andra studentorter och min känsla är att många försöker bli mer som IKSU. I vissa studentstäder är anläggningen starkt riktad till universitetet.  Vi har en givetvis en öppenhet mot studenter, men även mot övriga Umeå.

  MEDLEMSPRISERNA BASERAS på kostnader för lokaler, personal och utrustning, i ett led att gå runt både på kort och lång sikt, berättar Henrik Stenwall. Föreningen planerar ett överskott på två procent. Det är pengar som Henrik Stenwall menar återinvesteras inom IKSU.

  – På senaste tiden har vi använt överskottet till att bland annat renovera omklädningsrum, och bytt ut maskiner för överskottet.

  Är IKSU:s studentrabatter tillräckligt höga?

  – Det har funnits en ambition att öka studentrabatten, men det är svårt att sänka priser och behålla utbudet oförändrat. Därför har vi inte höjt studentpriset sedan 2010 och vi har som ambition att på lång sikt öka prisgapet mellan privatkunder och studenter.

  Henrik Stenwall berättar att det funnits en motion om en kraftig sänkning av medlemspriserna, men att detta inte visade sig vara ekonomiskt hållbart.

  – Det hade lett till att vi tvingats säga upp personal, inte kunna återinvestera i anläggningarna och  inte kunna erbjuda samma öppettider.

  Kommer de nybyggda lokalerna vid Konstnärligt campus att innebära att studentpriserna höjs?

  – Nej, det tas från överskottet. Snarare tror vi att det kan ge oss fler medlemmar, vilket gör att vi kan hålla kvar priserna på de nuvarande nivåerna under längre tid.

  TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se