– Hade jag fortsatt spela under studietiden hade jag kanske inte suttit här idag. Det säger Oskar Vesterberg, som tagit sig ur sitt spelmissbruk och nu vill hjälpa andra med samma problem.

Oskar Vesterberg.
Oskar Vesterberg.

De flesta av oss har någon gång köpt en skraplott, spelat på travet eller testat andra former av spel. Men vad händer när spelbehovet och drömmen om storvinsten växer sig allt starkare och blir till ett beroende som man inte längre kan kontrollera, som tar överhanden på hela ens liv? Vertex har träffat Oskar Vesterberg, som berättar om hur han hamnade i ett spelmissbruk, tog sig ur det och idag är engagerad i Spelberoendegruppen i Umeå.

– JAG KOMMER SÅ VÄL IHÅG första gången jag spelade, berättar Oskar. När jag var i mellanstadieåldern  fick jag spela bingolotto med släktingar. Det kan verka harmlöst, men det kan ha haft påverkan. Det var min första kontakt med spel och en gång vann jag ett presentkort på kläder. Jag minns även att jag köpte skraplotter eftersom det på den tiden inte fanns åldergräns på lotter.
När började du spela för egna pengar?
– Jag minns så väl när jag strax efter jag fyllt 18 skaffade Visa-kort. Nästan direkt började jag spela på internet. Det var poker, bingospel men främst casinospel, som senare skulle bli det största problemet. Men det var också kupongspel, bland annat trav och stryktips. Jag spelade för att jag tyckte det var roligt och vann lite då och då.
Vilka summor spelade du för?
– Jag vill inte nämna några exakta summor då det inte är lika viktigt som beteendet i sig. Summor kan vara så olika beroende på hur mycket pengar man har. Men det var små summor, ofta minimuminsatser i början, och jag kände att jag hade någon typ av kontroll över spelandet. Men mot slutet eskalerade det och insatserna blev högre.
När kände du för första gången att det blivit ett problem?
– Det var en övergångsperiod på gymnasiet. Då började jag så smått känna att jag var tvungen att spela, fastän det inte längre kändes kul. Jag försökte sluta spela i perioder under gymnasiet och jag höll upp en till två veckor, men det misslyckades och sedan var jag tillbaka igen.

EFTER GYMNASIET, hösten 2008, flyttade Oskar till Skellefteå för att påbörja en teknisk högskoleutbildning. Under det följande året kände han att kontrollen över spelandet försvann eftersom.
– Det gick utför i Skellefteå. Spelberoende hör ofta ihop med livskriser och just då kände jag att utbildningen inte var rätt för mig. När jag hoppade av utbildningen började jag fundera mycket kring livet och kände väl ingen direkt framtidstro just då.

OSKAR FÖRKLARAR ATT han då hamnade i den onda cirkel som missbruk ofta leder till. Den där spelandet i sig ger ångest och där man försöker dämpa den med mer spelande.
– Det blev mer och mer och högre och högre summor. Jag började sälja fonder för att fylla på kontot och på våren 2009 spelade jag bort massor.
Märkte din omgivning att du hade problem?
– Nej, inte direkt. När jag skaffade Visakortet spelade jag till en början i samma rum som mamma och hon anmärkte på att jag spelade. Men det gjorde bara att jag därefter alltid spelade för mig själv.
Kan du beskriva vad som driver oss att spela?
– Rent biologiskt stimuleras dopaminsystemet. Det är samma sak som händer när man äter mat, har sex, tränar eller gör annat som får en person att må bra. Det finns även en spänning i att spela och vinsterna triggar en att fortsätta. Men när det övergår till missbruk blir det ett flyktbeteende där man bara spelar för att dämpa en ångest.

VÄNDPUNKTEN KOM när Oskar under en lördagskväll spelat bort en stor summa pengar. Han hade redan läst in sig på ämnet spelberoende och var medveten om att spelandet blivit ett problem. Han hade, efter att ha läst andras berättelser om spelmissbruk, lovat sig själv att aldrig låna pengar. Så veckan efter ringde han ungdomshälsan i Skellefteå för att få hjälp med problemet. Via dem fick han träffa en psykolog för att mestadels prata om beteendemönster i livssituationen som kunde trigga igång spelberoendet. Någon särskild inriktning mot spelmissbruk fanns då inte och det fanns en tid när Oskar funderade på att starta upp en förening.

DEN DÄR HELGEN under våren 2009 var senaste gången som Oskar spelade. På hösten samma år gick flyttlasset mot Umeå, och där kom han i kontakt med Spelberoendegruppen i Umeå, en självhjälpsgrupp dit man kan komma för individuella samtal och gruppmöten.
– Det började med att jag ringde upp en kontaktperson och pratade. Därefter började jag gå på gruppmöten, vilket jag fortsatte med, och tog på allvar itu med spelmissbruket. Jag är en engagerad person som alltid velat hjälpa till, så jag kommer fortsätta vara involverad i föreningen i framtiden också i någon grad.
Vad har Spelberoendegruppen betytt för dig?
– Det har varit otroligt givande att få träffa och prata med människor som upplevt liknande saker, hur de handskats med det och hur de gått vidare.

UMEÅ SPELBEROENDEFÖRENING är en ideell förening med fokus på självhjälp. Oskar förklarar att de inte kan behandla personer, men att det finns instanser i kommun och landsting som gör detta. Däremot, menar Oskar, finns det inte någon särskild behandling för just personer med spelberoende, utan de blandas ihop med andra beroendepersoner såsom narkotika- och alkoholberoende.
– Det är inte helt problemfritt eftersom spelberoende skiljer sig ganska mycket åt, även om missbruket förstås är gemensamt. Men det är viktigt att kunna träffa andra som har varit med om liknande sak. Vidare har kommunen ingen handlingsplan för hur de ska arbeta med spelberoende.

GRUPPEN FUNGERAR SOM ett stöd och alla får vara anonyma. Förutom pengaspel kan även data- och tevespelsberoende komma för att få stöd. Just data- och tevespelandet beskriver Oskar som ett växande problem.
– Som student är det viktigaste att klara sina studier. Det är därför man pluggar. Data- och tevespel tar tid från studierna och många av de rollspel som finns är uppbyggda så att det ska ta tid. Det finns även en pengaaspekt då man erbjuds köpa saker i spelet för att klara sig bättre. Men det är främst den enorma mängd tid som ett dataspelsmissbruk tar som är problemet. Här har vi sett en stor ökning av anhöriga som hör av sig föreningen.

OSKAR LÄSER IDAG projektledning på halvfart, samtidigt som han försöker läsa klart sin magisterexamen i statsvetenskap. Han menar att det var tur i oturen att det slutade när det gjorde och han är glad över att han lyckades sluta innan han påbörjade sina studier i Umeå.
– Jag hann aldrig dra på mig skulder. Hade jag spelat under studietiden hade jag kanske inte suttit här idag. Studiemedel och tid är otroligt viktigt för att inte halka efter. Nu har jag klarat mig och har snart min examen.

SPELMISSBRUK KAN FÅ få katastrofala följder för en människa som inte tar sig ur beroendet i tid, säger Oskar. Kraschade relationer, skulder och ett allteftersom mer isolerat liv är konsekvenser som drabbat många.
– Det finns de som tagit livet av sig som en följd av spelmissbruk. Det är så oerhört tragiskt.

JAKEN PÅ ATT HITTA ersättningar för spelandet pågick under en tid. Oskar provade valutaspel, som liknar spel och triggade på samma sätt, och berättar att han var nära ett återfall förra våren när han prövade attspela gratisspel.
– Då insåg jag att jag aldrig blir helt fri. Jag beskriver mig själv som spelfri spelberoende. Jag har speltankar och får ett sug efter spel ett par gånger per år, men jag har blivit bättre på att hantera det med åren.

OSKAR SÄGER ATT SPEL ska vara roligt och att det för de allra flesta inte innebär några problem. Men han hoppas – bland annat med denna intervju – att kunna hjälpa till att belysa den mörka sidan kring spel.
– Det är ett stort och osynligt problem. Med osynligt menas att när det handlar om alkohol och droger kan man märka om någon är påverkad, men spelberoende syns inte utifrån. Dessutom blir man som missbrukare expert på att ljuga och dölja sitt beroende. Jag vill att kunskapen om spelberoende ökar ute i samhället, även bland de som inte har ett spelberoende. Jag hoppas att det i framtiden, från regeringshåll, satsas resurser på både förebyggande och behandlande åtgärder.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON