Ibland när det är tentaperiod kan det bli lite ont om folk på bandylaget IFK Umeås träningar. Hälften av spelarna är nämligen studenter.

Jon Wikström är lagkapten i IFK Umeå och student vid Umeå universitet.
Jon Wikström är lagkapten i IFK Umeå och student vid Umeå universitet.

I helgen blev det två förluster på hemmaplan för IFK Umeå i  Division 1 Norra. I lördags mötte man Härnösand på bandyplanen på Dragonfältet vid Noliahallarna – och det slutade 2 – 6. Söndagens match mot Västanfors blev tajtare och slutade med förlust 1 – 2.
– I hela andra har vi trycket och ett stort spelövertag, men vi klarar inte att omsätta det i bra avslut, säger målvaken Gustav Forsblom, som skadat tummen och inte kunde delta i söndagens match.

BLIVANDE JÄGMÄSTARE, sjukgymnaster, läkare, lärare, poliser och ekonomer finns  i truppen, På frågan om en ”studentkultur” finns och märks i omklädningsrummet svarar Gustav Forsblom:
–  Jag vet inte om det beror på att det är många studenter i laget, men det är en väldigt välkomnande, öppen stämning i truppen. Många som kommer hit säger att de aldrig spelat i ett lag där man lika snabbt blir en del av laget och har så förbaskat trevligt.
Man har ett damlag på gång också, både för nybörjare och etablerade spelare, något som är möjligt tack vare studentunderlaget som finns i Umeå.

GUSTAV FORSBLOM nämner också IFK Umeås ” beryktade hejaklack” Ume Ninjas (som även hyrts in som klack till fotbollslaget Umeå FC) som något utmärkande studentikost.
– Där vi var många studenter som rekryterade från studentumgänget och hade fantastiskt kul på läktaren. Tyvärr har många flyttat ut nu, eller börjat spela i laget… men klacken ligger fortfarande och pyr, och flammar upp emellanåt.

MÅLSÄTTNINGEN FÖR IFK UMEÅ i år är att komma högre än fjolårssäsongens sjätteplats av åtta lag i serien – men framförallt att förbättra det offensiva spelet.
– Tidigare har det varit mer tuta-och-köra eller att man tagit det år för år. Vi ligger sjua i nuläget, men då har vi nästan bara spelat mot topplag. Lagen som vi ska ha under oss har vi kvar att möta.

RESORNA TILL BORTAMATCHERNA blir långa, från Kalix i norr till Sandviken och Fagersta i söder. Oftast kör man i en hyrd minibuss.
– Kalixresorna brukar vara roliga eftersom vi har några killar därifrån och vi lärt känna motståndarna under åren. Det händer ju att vi passar på att övernatta där för att kunna hitta på nåt efter matchen, säger Gustav Forsblom.
Nästa match för IFK Umeå är på lördag den 19 januari, då man möter Härnösand borta. Dagen efter tar man emot bottenlaget Söråker på hemmaplan i Umeå.

BERTIL JANSON
FOTO: FRIDA BRÄNNLUND