21 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Demokratin funkar sämre
  om ideologin mörkas

  Publicerad 21 december, 2015

  Att försöka mörka ideologi och grundläggande värderingar är inte rättvist mot kårens medlemmar, skriver Nils Persson (VSF) och Jonas Nordström (S) i Umeå studentkårs styrelse, apropå interpellationen som ifrågasatte kårens deltagande i en demonstration.

  I sin kommentar till Vertex rörande Moderat students interpellation antyder Anton Bergström (MST) att det råder en motsättning mellan ställningstaganden i samhällsdebatten och studentfackligt arbete. (Se artikeln ”Studentkår får kritik efter medverkan i demonstration”, reds anm.). Vi vill bemöta detta då vi anser att så inte är fallet. Universitetet och dess verksamhet är på inget sätt isolerat från omgivande samhälle. Förutsättningarna för studier är helt beroende av rådande samhällsklimat.

  Att ställa sig bakom manifestationer av olika slag är ett sätt att ta ställning för eller emot skeenden som rör dessa förutsättningar. Om MST är oroliga för att den typen av aktiviteter på något sätt ska gå ut över det dagliga kårarbetet kan vi försäkra om att manifestationen i fråga ägde rum efter kontorstid. Med detta sagt vill vi inte på något sätt raljera eller spela dumma, utan helt enkelt vara tydliga då vi upplever att MST ställer dessa två aspekter av kårverksamhet mot varandra.

  Vi vet att det här i grund och botten rör frågan om partipolitisk anknytning. Även här är det en fråga om tydlighet. Kårens medlemmar har rätt att veta vilken ideologi deras representanter förespråkar. Kårarbetet är politiskt. Våra värderingar, oavsett om dom grundar sig i en tydlig politisk ideologi eller inte, kommer att påverka den verksamhet vi bedriver. Ibland tangerar de politiska partiers agenda vilket kan upplevas som provocerande.

  Det här tydliggör faktiskt Anton Bergström själv när han i Vertex talar om reformer för att ”underlätta flyktingars inträde på arbetsmarknaden”, en tydligt partipolitisk värdering rörande ett förslag som vi socialister kallar för ett försök att underminera arbetsrätten. Den partipolitiska anknytningen finns alltid där i någon mån, men så länge vi är tydliga med vad vi står för borde det inte vara särskilt kontroversiellt.

  Poängen är att vi alla agerar utifrån vår ideologi och grundläggande värderingar. Att försöka mörka dessa är inte rättvist mot kårens medlemmar och leder till en sämre fungerande demokrati inom organisationen.

  Nils Persson (VSF)
  ordförande, Umeå studentkår
  Jonas Nordström (S)
  1:e vice ordförande med ansvar för utbildningsfrågor,
  Umeå studentkår

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.