10 December, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Bidragsdelen höjs 300 kr
  från och med nästa höst

  Publicerad 28 augusti, 2017

  Från och med nästa höst höjs studiebidraget med 300 kronor och lånedelen lämnas oförändrad. Det avslöjade Jonas Sjöstedt under sitt sommartal i Umeå.

  Jonas Sjöstedt i Umeå.

  I går eftermiddag höll Jonas Sjöstedt sitt årliga sommartal i Döbelns park i Umeå. Jämlikhet var frågan som stod i fokus. Jämlikhet såväl mellan glesbygd och städer, som mellan högutbildade och lågutbildade, svenska medborgare och icke svenska medborgare.

  En viktig del i jämlikhetsfrågan handlar om utbildning, men i dag har inte alla samma förutsättningar för att studera vidare efter gymnasiet, menade Sjöstedt.
  – Om bara de ungdomar som har högutbildade föräldrar studerar vidare, då cementerar det samhällsklyftorna. Alla behöver förstås inte studera på högskola, men alla som vill ska kunna studera på högskola. Här är studiemedlet helt centralt, sa han och förklarade vidare:
  – Tack vare studiemedlet så öppnas universiteten och högskolorna även för den som inte kan försörjas av sina föräldrar, för den som kommer från ett hem där man aldrig har haft förväntningen på sig att bli akademiker. Men det spelar roll hur studiemedlet ser ut.

  Idag är låndelen i studiemedlet betydligt större än bidragsdelen. Enligt Sjöstedt kan det göra att personer som kommer från studieovana hem drar sig för att plugga vidare. När han avslöjade hemligheten, som kommer ha betydelse för hundratusentals studenter i Sverige, möttes han av kraftiga applåder från publiken.
  – Det är elva år sedan studiemedlets bidragsdel senast höjdes. I dag kan jag berätta att Vänsterpartiet i förhandlingar med regeringen har fått igenom precis just det.

  Beslutet innebär att bidragsdelen av studiemedlet höjs med 300 kronor i månaden, från 2848 kronor till 3148 kronor. Låndelen, som ligger på 7168 kronor, påverkas inte av det.
  – Studenterna får en rimligare ekonomi. Färre ska tvingas arbeta vid sidan av heltidsstudier, och fler ska känna “ja, jag vågar studera vidare”, sa Jonas Sjöstedt.

  Text och foto:
  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se