Terminsstart – och hej då till studierna. Mellan dessa ytterpoler pendlar nya numret av Vertex, där bister studentkritik möter det arbetsliv som förhoppningsvis väntar när utbildningen är avklarad.

Vertex nr. 1-2013De kritiska studenterna är väldigt besvikna på att ett, som de tycker mycket väsentligt, inslag i utbildningen med kort varsel halverats. En student har nu anmält hanteringen till Högskoleverket – som för övrigt återkommer i en annan artikel, om umeåkursen som för ett år sedan fick underkänt i just HSV:s granskning. Det blev något av en vändpunkt och en rejäl uppryckning inleddes.

I VERTEX NR. 1-2013 finns dessutom bilagan Arbetsliv, som kretsar till skärningspunkten där studier övergår i arbetsliv. Bland annat besöker vi ett par före detta umeåstudenter på deras arbetsplatser i stan, kollar in listan med studenternas drömjobb, tittar in hos CV-verkstan och kollar vad arbetsmarknadsdagen Uniaden har på tapeten i år.

I HUVUDTIDNINGEN finns såklart en hel massa annat, till exempel stalltipset att inte stirra sig blind på högskolepoängen, utan se utbildningstiden som en sorts bildningsresa, och en varning för att äta ute. Plus artiklar om löpning, flyttbestyr och tung science fiction. Med mera.

NYA NUMRET DELAS UT på studentbostadsområdena i Umeå i slutet av veckan. Studenter som inte bor där får tidningen med Posten den 28 januari. Då – eller tidigare – finns också tusentals ex att hämta i Vertex tidningsställ på campus.