21 July, 2019

 
 • Tredjedelsregeln: Tänk dig ett rutnät lagt över bilden.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Lär dig ta bättre bilder
  – Vertex fotoskola, del 4

  Publicerad 13 januari, 2016

  Tredjedelsregeln är betydligt mindre komplicerad än vad den kan verka. Mer om den i månadens avsnitt av Vertex fotoskola.

  Det spelar ingen roll om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon – du kan alltid ta bättre bilder. I tidigare avsnitt har vi tagit upp vad man bör tänka på innan man köper en kamera, hur man undviker att få suddiga bilder samt några enklare tips för en vassare komposition. Nu ska vi gå igenom den omtalade tredjedelsregeln, som är betydligt mindre komplicerad än vad den kan verka.

  Tredjedelsregeln är en av de mest omtalade ”reglerna” för hur man kan komponera sin bild. Kort sagt handlar det om att föreställa sig ett rutnät över bilden där både höjd och bredd är uppdelade i tredjedelar (se bilden). Många mobiltelefoner och vissa digitalkameror har till och med en inbyggd funktion som kan ge dig ett rutnät på displayen. Anledningen till att man använder sig av tredjedelsregeln är dels att det skapas en mer dynamisk bild än när motivet konsekvent hamnar i mitten, dels att forskning visar att våra ögon naturligt söker sig till beskärningspunkterna när vi tittar på en bild.

  Placera huvudmotivet i skärningspunkterna. I rutnätet blir det således fyra beskärningspunkter (se bilden) mellan lodräta och vågräta linjer och tredjedelsregeln bygger i mångt och mycket på att placera det du tycker är huvudmotivet i någon av dessa (se fågelns öga i bilden). Detta gör att motivet inte hamnar i mitten, som är vanligast, utan ger ett mer varierat intryck. Exempel på huvudmotiv kan vara ansikte, ögon, blomma eller liknande.

  Var riktas blicken? När du väl placerat det viktigaste i bilden i någon av beskärningspunkterna bör du, ifall du fotograferat en människa eller ett djur, tänka på vart blicken är riktad. I de allra flesta fall bör blicken vara riktad inåt, mot den större ytan (se bilden), istället för att blicken riktas ut ur bilden.

  Placera objekt längs med linjerna. Testa att placera horisonten längs någon av de två vågräta linjerna för att undvika att den hamnar i mitten, vilket är vanligast. Testa även att hitta objekt att placera längs de lodräta linjerna (se trädgrenarna på bilden).

  Bryt mot regeln! Detta kan verka motsägelsefullt efter ovanstående text, men tänk på att det i slutändan är du som bestämmer hur du vill ha din bild. Tredjedelsregeln är ofta en stor hjälp för att skapa en välkomponerad bild, men låt den inte komma i vägen för din egen personliga stil. Att göra något enbart för att regeln säger så gör varken bilden eller dig någon tjänst. Testa tredjedelsregeln, se om det är något du tycker funkar och använd den i de bilder där du tycker att den lyfter helheten.

  I nästa avsnitt av Vertex fotoskola, som blir det sista, kommer vi ge några tips på grundläggande bildbehandling som du kan göra i såväl mobiltelefonen som Photoshop.

  Anders Samuelsson

  Vertex fotoskola – del 1
  Vertex fotoskola – del 2
  • Vertex fotoskola – del 3

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.