21 July, 2019

 
 • Rak horisont gör oftast bilden bättre.
 • Horsonten lutar... Tecken på onykter fotograf?
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Lär dig ta bättre bilder – Vertex fotoskola, del 3

  Publicerad 12 november, 2015

  Komposition handlar om att placera delarna i bilden så att helheten blir så stark som möjligt. Mer om det i detta avsnitt av Vertex fotoskola.

  Det spelar ingen roll om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon – du kan alltid ta bättre bilder. I tidigare delar har vi tagit upp vad man bör tänka på innan man köper en kamera och hur man undviker oskarpa bilder. Nu ska vi gå igenom hur man komponerar sin bild på bästa sätt.

  Komposition handlar om att placera delarna i bilden så att helheten blir så stark som möjligt. Det finns otaliga böcker skrivna om komposition och få ämnen kan bli lika utmattande efter ett tag. Därför tänkte vi hålla oss till de mest grundläggande riktlinjer som kan vara bra att känna till under denna, och nästa, del i Vertex fotoskola.

  • För- och bakgrund
  Du ska precis fotografera ett motiv du är nöjd med, skärpan sitter perfekt och allt verkar klart för att trycka. Men ta en stund att fundera på förgrunden (där det finns möjlighet till en sådan) och bakgrunden.
  Hur fungerar de tillsammans med motivet? Finns det några störande element som du inte vill ha med (få saker är lika irriterande som att hitta till exempel en tom läskburk i förgrunden som drar fokus från motivet)? Hur fungerar bakgrunden? Tjänar jag på att ta bilden från en annan vinkel för att på så sätt hitta en bakgrund som passar bättre ihop med övriga delar?
  Det här är frågor man bör ställa sig innan man tar bilden. Om förgrund, mellangrund och bakgrund passar ihop får bilden ett djup som gör att ögat omedvetet vandrar ”inåt” bilden. Därför är det också viktigt att fundera kring ifall för- eller bakgrunden har exempelvis starka färger eller hög kontrast som drar fokus från huvudmotivet. Om så är fallet kan det vara värt att prova hitta ett ställe med lugnare färger för att undvika detta.

  • Rak horisont!
  Att ta en bild utomhus innebär ofta att det finns en horisont i bakgrunden. En viktig sak att tänka på är därför att se till att denna är rak. Titta därefter en extra gång på bakgrunden för att försäkra dig om detta. Det finns nämligen få saker som kan få en bild att se så ”slarvig” ut som en sned horisont, då vi alla vet att just den linjen alltid är rak i verkligheten. Det finns givetvis tillfällen att experimentera med en lutande horisont, men som grundregel bör man sikta på att undvika detta. Vid porträttfoto är ett tips att hålla koll på var man placerar horisonten. Den bör helst inte gå rakt bakom huvudet på modellen, då detta kan upplevas något störande.

  I nästa avsnitt berättar vi mer om den så kallade tredjedelsregeln och hur denna kan hjälpa dig att komponera din bild ännu bättre.

  Text och foto:
  Anders Samuelsson

  Läs också:
  Vertex fotoskola – del 1
  Vertex fotoskola – del 2

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.