20 August, 2019

 
 • Motivet i fokus.
 • Fokus på bakgrunden är ingen hit.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Lär dig ta bättre bilder
  – Vertex fotoskola, del 2

  Publicerad 21 september, 2015

  En suddig och oskarp bild går inte att rädda, oavsett vad utvecklarna av Photoshop säger. Så häng med i andra delen av Vertex fotoskola, där vi går igenom vad man ska tänka på för att fokus ska hamna rätt.

  Det spelar ingen roll om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon – du kan alltid ta bättre bilder. I första avsnittet av Vertex fotoskola tog vi upp vad man bör tänka på innan man köper en kamera. Nu ska vi gå igenom hur man undviker att få suddiga bilder och vad man ska tänka på för att fokus ska hamna rätt.

  • Stå stadigt!

  Oavsett om du fotar med din telefon eller en systemkamera för 60 000 kronor gäller samma bistra sanning: En suddig bild går inte att rädda, oavsett vad utvecklarna av Photoshop säger. Därför gäller det att tänka på följande för att förhindra så kallad skakoskärpa. Sätt armbågarna intill sidorna för att skapa stöd för armar och handleder. Om möjligt, stå relativt bredbent och luta kroppen mot något stabilt (vägg, stenblock etc) för att ytterligare stabilisera dig. Att försöka balansera samtidigt som du ska hålla händerna stilla är bäddat för en suddig bild.

  • Fokusera rätt!

  När du på stadiga ben hittat ett motiv att fotografera kommer nästa utmaning, i form av fokus. De flesta smartphones och systemkameror har en mer eller mindre utvecklad autofokus som sätter fokus på det mest troliga motivet (oftast ett ansikte). Det finns även så kallad kontinuerlig autofokus som följer motivet om det rör sig. Autofokus fungerar i de flesta fall bra, men är oftast väldigt grov i sin sökning och samtidigt centrerad. Vill du inte att fokus ska vara i mitten måste du själv peka på din telefonskärm eller välja fokuspunkt på kameran. Oavsett hur du gör finns förhållningsregler. Det är viktigt att inte röra kameran när du fokuserat på önskad punkt. Annars kan det, särskild när du fotar närbilder, bli så att fokus hamnar några centimeter för långt fram eller för långt bak, eller helt enkelt att kameran/telefonen tappar motivet och börjar om att söka för att hitta ett för dig oönskat motiv i bakgrunden (se exempelbilder). På de flesta kameror finns ett läge för manuell fokus för den som vill testa sig fram i den, på många sätt svårare, världen.

  • Närmaste ögat i fokus!

  När du fotar porträtt är det lätt att man sätter fokus mitt på ansiktet. Det är i grunden rätt tänkt, men tänk på att näsan är närmast kameran och det blir den som får huvudfokus om du inte preciserar. Välj istället att fokusera på ett öga för att säkerställa att det blir skarpast i bilden. Om du fotar någon i halvprofil så se till att det är ögat närmast kameran som du fokuserar på, då det oftast är där tittaren först fäster blicken.

  Vi hoppas att du som läser detta kommer få lite skarpare bilder i fortsättningen. I nästa nummer går vi igenom hur man kan tänka kring komposition i bilden.

  Och nu: tävla med dina bilder via Vertex på Instagram och vinn förhoppningsvis biobiljetter.

  Text och foto:
  Anders Samuelsson

  Läs också:
  Vertex fotoskola – del 1
  Vertex fotoskola – del 3

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.