21 July, 2019

 
 • Marcus Österström.
 • I Stenpaviljongen vid Gamla lasarettet i Umeå sägs det hända saker...
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Visst spökar det i Umeå (?)

  Publicerad 29 november, 2013

  I Edinburgh finns en gammal kyrkogård som delvis är avstängd då besökare säger sig ha attackerats av osynliga krafter. Enligt duon bakom projektet Hemsökta Umeå har även Umeå sin beskärda del av lik i garderoben.

  Marcus Österström.

  Marcus Österström.

  Marcus Österström och Elin Boman har pluggat i Umeå och jobbar nu med projektet Hemsökta Umeå, som ska mynna ut i både bok och spökvandringar. De menar att de flesta gamla platser har ett förflutet, ibland ett våldsamt sådant, och människor som levt och dött där. Historia och spökhistorier är därför nära besläktade. Men lämnar forna händelser avtryck – spöken – som lever kvar? Det är upp till var och en att avgöra hur trolig, underhållande eller djupt vemodig tanken är. Men att Umeå också har en historia, om än blek i jämförelse med Edinburgh, är givet.

  MARCUS OCH ELIN studerade under tre år Digital medieproduktion vid Umeå universitet, och läste då också kurser i Bradford i norra England där de trivdes suveränt. De gillar humorn och den brittiska kulturen väldigt mycket och Marcus nämner som exempel mysiga pubar med öppen spis. Han skulle gärna flytta till de brittiska öarna i framtiden och Elin är redan bosatt i Dublin.

  EN AV DE MEST KÄNDA brittiska spökerierna är en kyrkogård i Edinburgh om vilken många rapporter om attacker förekommer. Folk påstår sig ha fått klösmärken till synes ”ur det blå”. Oavsett sanningshalten eller vad som orsakat eventuella klösmärken så har det blivit ett så stort problem att en del av kyrkogården stängts för besökare.

  EN PLATS I UMEÅ DÄR det sägs spöka är Gamla lasarettet Väst på stan. Vertex gör tillsammans med Marcus ett spontanbesök. Det mysiga gula trähuset som tornar upp sig framför oss är uppfört 1785 och ett av Umeås äldsta hus. Det är också en av Sveriges äldsta lasarettsbyggnader. Stenpaviljongen, en bit bort, är den mest gripande av byggnaderna. Den ser mer ”karg” ut och tjänade tidigare som operationssal och likkällare.

  IDAG HUSERAR FLERA olika företag i Gamla lasarettets lokaler, men det är bara i stenpaviljongen som det pratas spöken. Vårdpersonalen som arbetar där nuförtiden berättar att det finns de som kunnat känna av någon sorts närvaro där, och det har även inträffat att patienter haft kommentarer. Det växlas en del blickar, men så mycket mer detaljer får vi inte.

  JAG SKULLE I ALLA FALL inte övernatta i den byggnaden ensam. Men förekomst av spöken eller ej, personalen vi möter där är medveten om och stolt över sin arbetsplats gamla anor.

  ANNELIE MARKGREN
  FOTO: AMANDA OLOFSSON

  Läs hela reportaget i Vertex nr 9-2013,
  som utkommer den 3 december.

  HEMSÖKTA UMEÅS HEMSIDA:
  www.hemsokta.nu

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.