21 April, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Universitetet: en falsk
  och vacker värld

  Publicerad 7 oktober, 2016

  Kommer framtida universitetsromaner att handla mindre om den vilsna huvudfiguren som får växa i anden och mer om att brottas med Skype-anslutningen inför ett nätbaserat seminarium?

  Vad har skönlitteraturen att säga om studentlivet? Och vad fyller universitetet för funktion i den moderna romanen? Det är lätt att tänka sig att studenttiden – år fulla av sociala möten, kunskapsförvärvande och upptågsrika fester – skulle kunna fungera utmärkt som litterärt material.

  Studieåren kan ses som en övergångsfas mellan ungdom och vuxenliv, vilket innebär att de erbjuder en dramaturgisk modell med tydlig utvecklingskurva. I Vertex nr 7-2016 kollar Gustav Borsgård in litteraturen som växt fram ur campusmyllan – läs hela artikeln i tidningen. Här ger vi några aptitretare i form av tre böcker i genren:

   

  univbok_vitt_brusVitt brus
  Don Delillo

  Betyg: 5/5
  DeLillos roman, som kommit i svensk nyutgåva på pocket i år, förenar akademisk satir med en dystopisk åttiotalsparanoia. Som huvudfigur möter läsaren Jack Gladney, föreståndare för Centrumet för Adolf Hitler-studier, en man som brottas med sina familjerelationer såväl som med sin oförmåga att som hitlerexpert lära sig tyska. En både roande och oroande roman som lyckas med att förmedla känslan av att en radio brusar i bakgrunden genom hela boken, som försvårar möjligheterna att tänka och kommunicera klart.

  univbok_makenMaken
  Gun-Britt Sundström

  Betyg: 3/5
  Sundströms sjuttiotalsosande förhållande-roman kan inte i strikt mening kallas för en universitetsroman, i synnerhet som huvudfiguren Martina föredrar att hålla akademin på armlängds avstånd. Samtidigt har hon en kunskapshunger som gör henne dragen till de akademiska sammanhangen och i den spänningen uppstår någonting intressant: Hon vill både tillhöra och inte tillhöra. Detta får genklang i det som är bokens grundkonflikt, nämligen huruvida Martina vill leva i tvåsamhet med romanens Gustav eller inte.

  univbok_dr-elgcrantzDoktor Elgcrantz eller Faust i Boteå
  Göran Hägg

  Betyg: 1/5
  Göran Hägg hade nog roligt när han skrev sin bitska nyckelroman om det akademiska livet i Umeå. Dessvärre är den inte lika rolig för oss som läser den. Visst är drifterna med akademin stundtals träffande, men det är svårare att försona sig med sörlänningen Elgcrantz fördomsfulla blick på Norrland. Att Hägg inte bara riktar udden mot forna arbetskamrater utan också mot oskickliga studentgrupper lämnar en besk eftersmak.

  Gustav Borsgård

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se