På sitt tredje album bjuder rapparen ”Tyler, the creator” på ung kreativitet när den är som bäst: spretig, mångfacetterad och undertryckt överkänslig.

Wolf
Artist: Tyler, the creator

Skivbolag: Sony Music/Red
Betyg: 4

Tillåt mig presentera hiphop- och r’n’b-kollektivet Odd Futures grundare Tyler, the creator (därav namnet) och hans tredje soloalbum Wolf. För er som inte stött på de unga provokatörerna, bör nämnas att kollektivet består av cirka tolv rappare, sångare och producenter som gjort sig kända för galna konserter, omdiskuterat textinnehåll samt att de gör allting själva, inklusive egendesignade kläder. Tyler är översteprästen i kollektivet och den som har ett finger med i det mesta som gruppen producerar. Wolf tar upp de motstridiga känslorna i en relation (”Ifhy”, ”Awkward”), saknaden efter att ha blivit lämnad av sin far (”Answer”), mobbing (”Pigs”, ”Colossus”), samt mycket underhållande nonsens. Med nonsens menar jag så klart sådant som allmänt florerar i rap, skryt, sex och generell utfyllnadsrap. Musiken varierar mellan klassiska beats och jazziga utvik med falsettsång och hela skivan påminner produktionsmässigt mycket om  N.E.R.D-gurun Pharells synt-odyséer (han gästar också). Det är ung kreativitet när den är som bäst: spretig, mångfacetterad och undertryckt överkänslig. Och som om det inte var nog gästar dessutom OF-medlemmen Frank Ocean på flera spår.

CALLE EKBLOM KÄCK

 Sherekhan XIII
Artist: Stor
Skivbolag: Redline Record/Universal
Betyg: 4

Stor är rapparen som 2010 vann årets Hiphop/soul på p3-Guld för sitt mixtape “Nya skolans ledare”, men som först nu ger ut sitt officiella första album. Det gör också artisten – som egentligen heter Ulises Infante Azocar – med besked. Sherekhan XIII är ett generöst album på 15 spår där produktionen är signerad bröderna Salazar. De har tidigare producerat till bland andra Ison & Fille och Mohammed Ali och albumet är i allra högsta grad välgjort. Stors flow är dessutom något utöver det vanliga och vare sig han låter elak eller eftertänksam så gör han det imponerande. Albumet har flertalet vassa gästinhopp där Linda Piras verser i råa och klubbiga låten “Rom & Kush” utmärker sig extra mycket. Sherekhan XIII är ett maffigt och kanske framförallt ett stort hiphop-album.

ERIK HILLBOM

Ghost on Ghost
Artist: Iron & Wine

Skivbolag: 4AD
Betyg: 4

På sitt femte album bygger Sam Beam, mer känd under sitt artistnamn Iron & Wine vidare på den amerikanska indiefolk-traditionen som gjort honom populär under tjugohundratalet. Ghost on Ghost är likt tidigare alster från Iron & Wine sparsmakad i ljudbilden där det mesta kretsar kring akustisk gitarr och den Austin-baserade artistens mjuka stämma. Det tolv spår långa albumet är enhetligt utformat, trots att det stilmässigt rymmer både jazzinfluenser, folkrock och soft funk. Framförallt är det Sam Beams röst och de ljusa bakgrundsstämmorna som väver ihop albumet och gör det till en lågmält trivsam helhet. “The Dessert Babbler” är ett av många spår som vaggar in mig i ett stillsamt lugn. Ghost on Ghost är ett lagom diskret och stundtals briljant album.

ERIK HILLBOM

Mitt hjärta är en bomb
Artist: Looptroop Rockers

Skivbolag: Sony Music Sweden
Betyg: 3

“Looptroop, är ingenting för nostalgiker” rappar Promoe på Looptroops nya skiva, men det är precis vad det är, musik för de som växt upp med “truppen”. Kanske är det ett tecken på begynnande ålderdom, men de bästa låtarna är de som påminner om gamla, de arga och hårda. Där kommer gruppen till sin fulla rätt, inte minst Promoes snabba flow, sprittande av ilska över världens orättvisor. Beatsen går i samma elektroniska spår som på de senaste skivorna med pop-syntar och eko-trummaskiner och är som bäst när man inte tänker på dem. Detta lyfter fram rappen och texten och gör den naken, vilket är bra eftersom texterna alltid varit gruppens styrka. Ilskan till trots finns det en melankolisk och tillbakahållen glädje och flera reflekterande spår och “tack-låtar”-till familj och vänner. I sin vanliga ordning hoppar man på Reva, Regeringen och Rasisterna. Detta görs med en ungdomlig frenesi men med en äldres analys. En nostalgiker som jag tycker ändå att det är skönt att det är samma grupp nu som för 20 år sedan, även om man hade kunnat hoppats på lite större förändring.

CALLE EKBLOM KÄCK