20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Umeå Open-arrangör
  i akut ekonomisk kris

  Publicerad 18 maj, 2018

  Umeå kulturförening Humlan, som bland annat arrangerar festivalen Umeå Open, är i akut ekonomisk kris. Nu ber föreningen Umeå kommun om ett utvecklingsbidrag för att rädda verksamheten.

  Kulturföreningen Humlans ekonomi har gått knackigt efter kulturhuvudstadsåret 2014, då en boom i form av ökade bidrag, fler arrangemang och större omsättning gav rejäl skjuts åt verksamheten.

  Men efter kulturhuvudstadsåret har föreningen haft svårt att hitta en mindre ekonomisk kostym, med ett växande underskott som följd. Dessutom har inomhusfestivalen Umeå Open gått med förlust de senaste åren. Detta har bland annat resulterat i att de båda anställda nu slutar, då pengar till löneutbetalningar saknas.

  Nils Andrén, producent på Humlan, berättar att föreningen sedan slutet av förra året haft en dialog med Umeå kommun om den ekonomiska krisen. I går lämnades en skrivelse in, där Humlan ber om ett extra utvecklingsbidrag på 750 000 kronor, som en engångssumma – detta utöver det årliga stödet på knappt 1,3 miljoner som Humlan får från kommunen för att arrangera Umeå Open, PopUp och annan verksamhet.

  I skrivelsen skissas även på vad ett mindre engångsstöd, på 340000 kronor, skulle innebära. Då skulle Humlan kunna avsluta de arrangemang som är inplanerade och sedan kunna fortsätta på ideell basis, utan någon möjlighet att utveckla och planera framtida verksamhet förrän nästa år, då nya verksamhetsstöd kan fås. Utan engångsstöd från kommunen bedömer föreningen att verksamheten måste avvecklas.
  Blir det något Umeå Open 2019?
  – Vi siktar på att göra festivalen, men just nu har vi ingen personal som kan planera den. Vi väntar och ser vad vi kan få för stöd, säger Nils Andrén som nästa vecka avslutar sin tjänst som producent.
  Hur ser du på Humlans framtid?
  – Den är väldigt osäker just nu, men vi ser ändå hoppfullt på framtiden. Vi har så många engagerade och duktiga personer som jobbar med Humlan och för kulturen, vilket även Umeå som stad vinner på. Jag hoppas och tror att Humlan kan finnas kvar.

  När Umeå kommun ska fatta beslut om kulturföreningen Humlans begäran om utvecklingsbidrag är i dagsläget inte bestämt.

  Bertil Janson

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.