Tarantinos senaste, filmmusikalen om unga och fattiga som kämpar för överlevnad och dramat The master får alla högt betyg i vårens sista DVD-svep.

Django Unchained
Genre: Western
Regi: Quentin Tarantino
Med: Jamie Foxx, Christoph Waltz m.fl.
Betyg: 4

Jamie Foxx i Django Unchained.
Jamie Foxx i Django Unchained.

En sak står klar. Tarantino är alltid sevärd. Även i hans mest absurda och motbjudande stunder finns det genialitet. När han här tar sig an slaveriets era i den amerikanska södern är det därför inte konstigt att resultatet är ett potpurri av alla hans kännetecknande delar. Flink klippning, ett lika otidsenligt som fantastiskt soundtrack, en engagerande hämndhistoria, becksvart slapstickhumor och floder av blod.
Filmens enda egentliga svaghet är manuset. Där Tarantinos Inglourious Basterds är en lysande uppbyggd story från första till sista ruta så irrar Django runt i det tomma vid mer än ett tillfälle. Scenerna har inte samma naturliga koppling till varandra. Det vägs däremot upp av den i vanlig ordning skamligt underhållande dialogen och den otroligt täta stämningen.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Les Misérables
Genre: Musikal
Regi: Tom Hooper
Med: Hugh Jackman, Anne Hathaway m.fl.
Betyg: 4

Frankrike efter revolutionen. Brottslingen Jean Valjean flyr lagen och tar skydd under ny identitet. Medan han jagas av den hänsynslöse polisen Javert sammanflätas hans öde med unga och fattiga som kämpar för överlevnad och rättvisa.
Det är så nära vi som tittare kan komma den verkliga musikalupplevelsen, fast med en ännu tätare berättarform. Hooper drar sig inte för att gå otroligt nära karaktärerna när de sjunger ut all sin ångest och frustration. Ett måste för de som uppskattar musikaler och en film som säkert till och med kan övertyga vissa skeptiker. Troligtvis den definitiva versionen av mångfilmatiserade succén Samhällets olycksbarn och förhoppningsvis något för framtida musikaladaptioner att dra lärdom av.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

The Master
Genre: Drama
Regi: Paul Thomas Anderson
Med: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix m.fl.
Betyg: 4

Freddie Quell driver runt från stad till stad. Militär tjänstgöring har gjort honom till ett tomt skal som han försöker fylla med berusning från alla drycker och droger han kan hitta. Tills han en dag träffar den enigmatiske ledargestalten Lancaster Dodd.
Paul Thomas Anderson blir mer och mer sparsmakad med sina filmer. Så till den grad att han här skalat ner beståndsdelarna till en väldigt rak och på ytan enkel story. Istället är det de mångbottnade karaktärerna som får mig att leta efter djupare mening och budskap. En otroligt spännande resa som presenteras med klanderfritt foto och mästerligt skådespel från samtliga inblandade. Magnifikt.

MAGNUS F. BERGSTRÖM